Matematik

log2

19. november 2011 af qwe852 (Slettet)

Har svært ved at løse denne her:

2 * log3x + log9x = 10

Jeg skal vel fjerne 2-tallet på en eller anden måde

1. trin

log3(x2) +log9x = 10 ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2011 af peter lind

Der gælder a = 9log9(a) = (32)log9(a) = 32log9(a) = 3log9(a^2)) = 3log3(a)  altså log9(a2) = 2log9(a)) =log3(a)


Svar #2
19. november 2011 af qwe852 (Slettet)

så det jeg gør i trin 1 er forkert?

Jeg forstår ikke det du laver, det skal være trin for trin, fortæl mig hvad jeg skal gøre og hvilken regel jeg skal anvende


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2011 af peter lind

Det du laver i trin 1 er ikke forkert. Det fører bare ikke rigtig nogen steder hen. Problemet er at i det første led skal du bruge logaritmen med grundtal 3. I det andet led skal du bruge logaritmen med grundtal 9. Det jeg viser i #1 er hvordan du omregner mellem de 2 grundtal, hvorefter du kan bruge de almindelige logaritmeregneregler. Du kan også omregne dem begge til grundtal 10 hvis du foretrækker det.


Svar #4
19. november 2011 af qwe852 (Slettet)

men hvilken regel bruger du?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. november 2011 af peter lind

Hvis du vil omregne til 10 tals logaritmen har du x = aloga(x)  tager du 10 talslogaritmen på begge sider får du log(a) = loga(x)*log(a)


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. november 2011 af peter lind

Du kan se regnereglerne på http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/log.html


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

I opgaven indgår der både logaritme med base 3, og logaritme med base 9 . Man skal derfor omregne logaritmer med den ene base til logaritmer med den ande base. man benytter her den generelle form

logb(x) = loga(x) / loga(b)

hvor a og b er to vilkårlige baser. Sætter vi b = 9 og a = 3, har vi for et positivt x, at

log9(x) = log3(x) / log3(9) = log3(x) / log3(32) = log3(x) / (2·log3(3)) = log3(x) / 2 ,

hvorfor den oprindelige ligning kan omskrives fra

2·log3(x) + log9(x) = 10 til

2·log3(x) + log3(x)/2 = 10 , eller

log3(x) = 4 = 4·log3(3) = log3(34)


Svar #8
19. november 2011 af qwe852 (Slettet)

jeg forstår det du skriver, men går i stå her

log3(x) / (2·log3(3))

hvordan kommer du frem til det jeg har sat streg under. burde der ikke stå 9 i stedet for 3?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man benytter jo, at     log3(32) = 2·log3(3) . Du må snart se at få lært de regneregler for logaritmer.


Svar #10
19. november 2011 af qwe852 (Slettet)

loga(xy) = y*logax :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, netop.


Svar #12
19. november 2011 af qwe852 (Slettet)

hvordan kommer jeg så her fra:

 

2·log3(x) + log3(x)/2 = 10

 

log3(x2) + log3(x)/2 = 10 ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ved at bruge nøjagtigt den samme regneregel den anden vej. Men hvorfor vil du gøre det? Følg i stedet #7.


Svar #14
19. november 2011 af qwe852 (Slettet)

er den så færdig sådan her:

2·log3(x) + log3(x)/2 = 10


Brugbart svar (0)

Svar #15
19. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Nej, du skal jo bestemme værdien af x. Det er næsten gjort for dig i #7.


Svar #16
19. november 2011 af qwe852 (Slettet)

jeg forstår ærlig talt ikke hvad du gør her

 

log3(x) = 4 = 4·log3(3) = log3(34)


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man trækker sammen fra

2·log3(x) + log3(x)/2 = 10 , der jo kan skrives

(2 + 1/2)·log3(x) = 10 , eller

log3(x) = 4

og så løses den sidste ligning.


Svar #18
19. november 2011 af qwe852 (Slettet)

undskyld men forstår det stadigvæk ikke


Brugbart svar (0)

Svar #19
19. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#18

Du bliver da nødt til at specificere, hvad det er, du ikke forstår. Det er skåret ud i tommetykt pap ovenfor.


Svar #20
19. november 2011 af qwe852 (Slettet)

(2 + 1/2)·log3(x) = 10

der her forstår jeg ikke


Forrige 1 2 Næste

Der er 31 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.