Fysik

Ballonfærd

19. november 2011 af stinedenseje (Slettet) - Niveau: A-niveau

Antag, at en ballon ved jordoverfladen havde en diameter på 1,0 meter og at luftens densitet var 1,20 kg/m3.

-Beregn opdriften på en ballon ved jordoverfladen.

 

Massen af mand, gondol, ballonhylstre og hellium var 100 kg.

-Vurdér, hvor mange balloner der skulle bruges for at udføre ballonfærden.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2011 af peter lind

Det kan kun besvares hvis man kender massefylden af gassen i ballonen


Svar #2
19. november 2011 af stinedenseje (Slettet)

hvad skal jeg bruge det til?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2011 af peter lind

Det vejer jo også noget og gør dermed ballonen tungere.


Svar #4
19. november 2011 af stinedenseje (Slettet)

ja, men hvad skal jeg bruge af formler? m.m.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Opdriften på ballonen er tyngden af den fortrængte luftmængde, så deri indgår ballonens rumfang og densiteten af den atmosfæriske luft.

Man får dernæst oplyst massen af mand, gondol, ballonhylstre og helium, dvs herunder massen af gassen inde i ballonen og skal så vurdere, hvor mange ballonopdrifte der skal til for at løfte den givne masse.

Men det er lidt vagt, da massen af helium vel vil afhænge af antallet af benyttede balloner.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. november 2011 af mathon

 

                   opdriften er lig med tyngden af den fortrængte luft

                                     Fop pr ballon = V·ρluft·g = ((π/6)·(1,0 m)3 · (1,20 kg·m-3) · (9,81 N·kg-1) = 6,1638 N

                   løft = m·g = (100 kg) · (9,81 N·kg-1) = 981 N

antal balloner

                   N = (981 N) / (6,1638 N) ≈ 160      (afrundet opad)


Svar #7
19. november 2011 af stinedenseje (Slettet)

tak for hjælpen, har også lige beregnet det...


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Har du nu det?


Svar #9
19. november 2011 af stinedenseje (Slettet)

ja jeg har fundet ud af det. Og har beregnet resultaterne. Tak for hjælpen :)

Nu mangler jeg bare noget hjælp til fysik oplægget: varmetab...


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du har jo allerede fået hjælp i den anden tråd.


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. november 2011 af pgs (Slettet)

#6

Hvor har du (π/6) fra? Er det noget i formlen for rumfang for ballon? I så fald hvordan ser den formel ud?

Og hvad er de 9,81 N·kg-1? En konstant eller hvor har du det fra?


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man benytter formlen for rumfanget af en kugle V = (4π/3)·r3 = (4π/3)·(d/2)3 = (π/6)·d3 .

Konstanten 9,81 N·kg-1 er tyngdeaccelerationen g .


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. november 2011 af pgs (Slettet)

#12 Tusinde tak for dit svar! Så forstår jeg jeg bedre :-)
 

Hvad med de 981 N·kg-1, ved du hvad de står for?


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Genlæs sidste linie i #12.


Skriv et svar til: Ballonfærd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.