Fysik

Bølger..

21. november 2011 af Ukenddt (Slettet) - Niveau: C-niveau

Lyd er longitudinale bølger. 

a) En stemmegaffel kan levere kammertonen, dvs. et A med frekvensen 440 Hz. Hvad er bølgelængden af kammertonen?

b) En ren tone har bølgelængen 50 cm. Hvilken frekvens har tonen?

 

Tak på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2011 af mathon

 

               brug bølgeformlen

                                                             v = λ · f

 

lydens fart v i luft ved 20ºC er 343 m/s


Svar #2
21. november 2011 af Ukenddt (Slettet)

skal jeg bruge denne formel i begge?


Svar #3
21. november 2011 af Ukenddt (Slettet)

og vedrørende λ kender jeg jo ikke afstanden mellem to bølgetoppe, og jeg kan jo ikke f da jeg ikke kender perioderne? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2011 af mathon

a)
                                                             λ = (343 m·s-1) / f     

b)
                                                             f = (343 m·s-1) / λ  
                                           


Svar #5
21. november 2011 af Ukenddt (Slettet)

343 m = tabelværdi

 

dvs a = λ = (343 m·440 Hz) / 440 Hz ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. november 2011 af mathon

 

                genlæs #4


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. november 2011 af mathon

 

dvs


a)                           
                                 λ = (343 m·s-1) / (440 s-1
  0,78 m  = 78 cm

b)
                                 f = (343 m·s-1) / (0,50 m)  =  686 s-1  = 
686 Hz


Skriv et svar til: Bølger..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.