Matematik

Regnemetode til kvadratrødder?

22. november 2011 af SandraDD (Slettet) - Niveau: 9. klasse
Hej jeg er i gang med en matematik fremlægning om kvadratrødder, og jeg skal finde ud af hvordan man regner kvadratrod uden lommeregner??? Er der nogen der har en simpel metode?

Brugbart svar (2)

Svar #1
22. november 2011 af jhipot (Slettet)

Hvis kvadratroden er for stor kan du gøre den mindre

f.eks. √36 = √9 * √4 = 3 * 2 = 6

 eller √36 = √6 * √6 = √62 hvilket udjævner hinanden = 6

 

√264 = √132 * √2 = √66 * √2 * √2 = 2 * √6 * √11

Endeligt resultat 2√66


Brugbart svar (2)

Svar #2
22. november 2011 af SuneChr

Indtil omkring 1960 lærte man i skolen at uddrage kvadratrødder med papir og blyant - samt en god portion tålmodighed. Det foregår v.h.a. en slags divisionsalgoritme, som ikke er sådan, lige på et øjeblik, at fortælle, hvordan fungerer. Spørgeren her sigter nok til de "svære" kvadratrødder, som ikke er hele, og pæne tal.

Det er muligt, ved en langsommelig gættemetode, at få flere og flere decimaler med, hvis altså man har den fornødne tålmodighed. Det eneste, der kræves, er, at gange to ens tal med hinanden.

√2   må åbenlyst være noget med 1, .......

Forsøg da med f.eks. 1,4  og sig  1,42 = 1,96  og  1,52 = 2,25  og dermed    1,4 < √2 < 1,5

Forsøg da med f.eks. 1,41  og sig  1,412 = 1,9881  og  1,422 = 2,0164  og dermed    1,41 < √2 < 1,42

Sådan kan vi blive ved, indtil den ønskede nøjagtighed opnås.   


Brugbart svar (2)

Svar #3
22. november 2011 af mette48 (Slettet)

Inden lommeregneren kom brugte man en "logaritmetabel" i Realklassen.

Denne indeholdt også en 4 cifret tabel over kvadratroden af tallene fra 1 til 100.


Brugbart svar (2)

Svar #4
22. november 2011 af peter lind

Kald der tal du skal finde kvadratroden for, for a. Find en startværdi x0. Den skal helst være så tæt på roden som mulig, idet beregningerne så bliver kortere.

Du kan så beregne en værdi x1 nærmere ved roden af x1 = ½(x0+a/x0)

Dernæst beregn en endnu nærmere værdi for roden x2 =  ½(x1+a/x1)

o.s.v. generelt får du

xi+1 = ½(xi+a/xi)

Eksempel: Find a = kvrod(2)

Da 12 < a2 = 2 < 22 sættes x0 = 1,5

x1 = ½(1,5+2/1,5) = 17/12 ≈ 1,4166                     her er fejlen på 4 betydende ciffer

x2 = ½(17/12+2*12/17) = 1,414215686 rigtig værdi 1,4142136    fejl på 7. betydende ciffer


Svar #5
08. december 2011 af SandraDD (Slettet)

Tusind tak alle sammen, tror nok at jeg forstod det meste... O.o

jeg tror endda at jeg sagtens  kunne bruge nogle af de forskellige forslag i min opgave =)


Skriv et svar til: Regnemetode til kvadratrødder?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.