Matematik

transponering

22. november 2011 af Mathematica (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Lad A(t) betegne den transponerede af en matrix A. Man kan vise, at (AB)(t) = B(t)A(t), hvor A og B er matricer. Beviset forstår jeg bare desværre ikke. I min bog bevises det ved udregningerne:
(AB)(t))[i,j] = (AB)[j,i] = A[j,*] (B[*,i]) <- kompleks konjugeret
Kunne ikke lige lave en streg over noget, men det sidste skal forstås sådan at B[*,i] er kompleks konjugeret.
Efter det er der lidt flere udregninger, men de er ligemeget, for det er det sidste i ovenstående, jeg ikke forstår. Hvor kommer den komplekse konjugering af B[*,i] fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ved transponering af en matrix indgår der ikke komplekst konjugerede størrelser.

Men man har jo, at

(AB)[i,j] = ∑k A[i,k]·B[k,j] ,

hvorfor der snarere er tale om summering over indekset * .


Svar #2
22. november 2011 af Mathematica (Slettet)

Der står altså bestemt:
(AB)(t)[i,j] = (AB)[j,i]= A[j,*]B[*,i]
Hvor der er en streg over B[*,i] til at markere komplekskonjugering (den kan jeg blot ikke lave her). Jeg snakker altså ikke om, at stjernen er en kompleks konjugering - det ved jeg godt den ikke er. Men den sidste faktor er altså bestemt komplekst konjugeret, og det er ikke en trykfejl, da det fremgår flere steder.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. november 2011 af peter lind

Definitionen på en hermitisk transponering af en kompleks matrix er at man skifter om på hvad der er rækker og søjler samt kompleks konjugere elementerne. Det er altså et rent definitionsspørgsmål.


Svar #4
22. november 2011 af Mathematica (Slettet)

Det er IKKE en adjungering. Det er en ren transponering, hvor man altså kun bytter om på, hvad der er rækker og søjler.


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis der kun er tale om den transponerede matrix, indgår der ikke kompleks konjugering i udtrykkene.

Hvis der er tale om den Hermitesk konjugerede eller Hermitesk transponerede, indgår der både transponering og kompleks konjugering i udtrykkene. Den Hermitesk konjugerede til en matrix M angives ofte som M* eller M| .


Svar #6
22. november 2011 af Mathematica (Slettet)

hmm så forstår jeg ikke beviset i min bog, jeg må spørge min lærer i linalg i morgen. 


Svar #7
22. november 2011 af Mathematica (Slettet)

nej jeg giver altså ikke op. Har godt nok ikke nogen scanner, men fik taget et halvdårligt billede af sætningen i min bog. Jeg kan jo håbe, at en af jer har gode øjne, og kan se, hvad der står og dermed, hvor jeg går galt. 

Vedhæftet fil:IMG0010.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. november 2011 af peter lind

Den er meget utydelig; men du skal i hvert fald slå op i bogen under definitionen af hermitisk transponering, ikke af nogle resultater. Så vidt jeg kan se skelnes der faktisk mellem transponering og hermitisk transponering.


Svar #9
22. november 2011 af Mathematica (Slettet)

JA! Og der, hvor der står T står det for en simpel transponering, mens * er en adjungering - dvs. hermitisk transponering. Jeg ved godt, hvad en hermitisk matrix, operator osv. er, og at den har reelle egenværdier og alt det der, men det er altså en sætning med reel transponering, hvor der bruges kompleks konjugering. Men okay, tegningen er nok for utydelig, så jeg må konsultere min forelæser i lineær algebra :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Hvad mener du nu med "reel transponering"? Hvis det er forudsat, at elementerne er reelle, gør det jo ingen forskel at kompleks-konjugere dem.


Svar #11
22. november 2011 af Mathematica (Slettet)

Undskyld mente "ren transponering" altså uden kompleks konjugering. 


Skriv et svar til: transponering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.