Matematik

lidt mere linalg

22. november 2011 af Mathematica (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Okay har faktisk lige eeet spørgsmål mere til noget lineær algebra.
Det drejer sig om sætningen:

f(x)y = xf*(y)
Hvor x og y er vektorer og f* er den hermitisk transponerede afbildning til f. Mit spørgsmål er, hvornår denne sætning giver mening. For hvis begge vektorer skrives som søjler, så giver den jo ikke mening. Heller ikke, hvis de skrives som rækker. Skal man skrive den ene som søjle, og den anden som række eller omvendt? Jeg har tidligere brugt bra-ket notation i nogle opgaver i gymnasiet, og det synes jeg var meget lettere. Hvordan ser sætningen ud med bra- og ket-vektorer? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis du har det der formuleret som en sætning, må det også fremgå, hvad der er forudsætningerne i sætningen.


Svar #2
22. november 2011 af Mathematica (Slettet)

Lad f være en lineær afbildning. Der gælder da ovenstående. Men det kan jo tydeligvis ikke passe, da man ikke kan gange en søjlevektor med en søjlevektor, og siden f er lineær vil den da give en ny søjlevektor, når den virker på x. 
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. november 2011 af peter lind

Der må menes skalarproduktet. venstre side er skalarproduktet mellem vektoren f(x) og vektoren f(y)

Højre side skalarproduktet mellem  vektor x og vektor f*(y)


Svar #4
22. november 2011 af Mathematica (Slettet)

okay, men er det så ikke et krav, at den ene vektor skal skrives som søjle og den anden række? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det giver mening, Og i et Hermitesk vektorrum defineres skalarproduktet

<u , v> = ∑i ui·vi* ,

og der gælder

<u , v> = <v , u>*

hvor * står for kompleks konjugering.


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. november 2011 af peter lind

#4 Det kommer an på hvilken formulering man bruger. Der er ikke noget i vejen at man kan skrive a·b som skalarprodukt. Hvis man skriver det ud som matricer, rækker og søjler  får man at venstre side kan skrives som yT*A*x Man skal altså have matricen med i beskrivelsen.


Skriv et svar til: lidt mere linalg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.