Matematik

andengradsfunktioner

28. november 2011 af prutprut (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

har svært ved at forstå, hvordan dette spørgsmål skal forståes og hvordan det egentlig skal gøres?

"Tegn en retlinje i et kordinatsystem med en parabel. Aflæs og udregn skæringspunkter mellem parablen og den rettelinje"

håber på lidt hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2011 af thenyouretoastmate (Slettet)

Til at starte med skal du jo bare tegne en parabel og en streg og aflæse hvor stregerne krydser hinanden på din tegning. 

Derefter skal du udregne det, men til det skal du bruge en ligning for parablen og din rette linje. Står de ikke oplyst til opgaven? 


Svar #2
28. november 2011 af prutprut (Slettet)

har kun en for parablen  f(x)=2x^2-7x+6 ?

men det er en emneopgave. så skulle selv finde på en andengradsfunktion. Der står ikke noget i opgaven om jeg selv skal finde på en ligning for den rette linje?


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. november 2011 af thenyouretoastmate (Slettet)

Så lad os lave en funktion til linjen selv :) Du kan jo tage g(x)=x, den skærer parablen 2 steder. 

Så skal du finde skæringspunkternes koordinater, Det gør du ved at sætte de to ligninger lig hinanden. 

Dvs f(x)=g(x)

2x^2-7x+6 = x

Jeg går ud fra du skal lave det i hånden? Ellers kan du solve den og få x1=3 eller x2=1

Løsning i hånden: 

2x^2-8x+6 = 0

a= 2

b= -8

c= 6

d= b2-4ac = (-8)2-4*2*6 = 64- 48 = 16 Altså er der to løsninger til denne andengradsligning

x1= -b+√d/(2a) og x2= -b-√d/(2a)

x1= -(-8)+√16/(2*2) = 8+4/4 = 12/4 = 3

x2 = -(-8)-√16/(2*2) = 8-4/4 = 4/4 = 1

Udregn derefter de tilhørende y-værdier med din ligning for den rette linje. f(x)=x

f(3) = 3

f(1) = 1

Sådan :D


Svar #4
28. november 2011 af prutprut (Slettet)

Okay, mange gange tak for hjælpen :)!!


 


Skriv et svar til: andengradsfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.