Matematik

Tangenthældning

30. november 2011 af studinen2012 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe med opgave 2 b) ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2011 af mathon

 

      ...kan kun løses ved CAS-beregning

             Define f(x) = e^-x-2x^2
             Define g(x) = d(f(x),x)
 
beregning:
                         solve(g(x)=0,x)          som - efter nogen tid -  giver to løsninger {x1,x2}          

 


Svar #2
30. november 2011 af studinen2012 (Slettet)

Er du sikker på det? Det er opgave b i opgave 2 jeg skal have hjælp til? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2011 af LuckyFoul (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. november 2011 af mathon

#1 fortsat...

                         solve(g(x)=0,x)                        
                                                         løsning     x1 =
-2,15329    og    x2 = -0,357403
 

nu beregnes
1.koordinaten
til skæringspunktet
mellem tangenten
                         y = f(x1) og f(x)                                                ( som skulle have heddet p(x) )

                         solve(f(x1)=f(x),x)                         løsning  x = 0.752167         x1 forkastes
søgt punkt
                                (0.752167;f(0.752167))  =  (0.752167;-0.660167)

 

nu beregnes
1.koordinaten
til skæringspunktet
mellem tangenten
                         y = f(x2) og f(x)                                               

                         solve(f(x2)=f(x),x)                         løsning  x = -2.87177         x2 forkastes
søgt punkt
                                (-2.87177;f(-2.87177))  =  (-2.87177;1.17414)

 


Svar #5
30. november 2011 af studinen2012 (Slettet)

Hvordan beregnes 2. koordinaten?


Svar #6
30. november 2011 af studinen2012 (Slettet)

Det giver et mærkeligt resultat jeg tror altså ikke det er sådan man gør?


Svar #7
02. december 2011 af studinen2012 (Slettet)

Ønsker hjælp til opgave 4. Jeg er helt lost. xD


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Opg 4. Man skal først finde skæringspunkterne med x-aksen. Skæringspunkternes x-koordinater findes ved at løse ligningen q(x) = 0 , dvs

((1/4)x2 -x + 3/4)·(x2 + 1) = 0 .

Da x2 + 1 > 0 for alle x, giver nulreglen

(1/4)x2 -x + 3/4 = 0 , eller

x2 -4x + 3 = 0

Beregn rødderne i denne 2.-gradsligning. For hver af disse rødder x0, findes ligningen for tangenten til grafen for funktionen q(x) i punktet (x0 , q(x0)) da til

y = q'(x0)·(x - x0)

idet q(x0) = 0 .


Svar #9
02. december 2011 af studinen2012 (Slettet)

Uden hjælpemidler. xD


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det står der vist i opgaven. Man skal løse en 2.-gradsligning med små koefficienter og en pæn diskriminant. Det er hovedregning. Endelig skal man beregne q'(x) i hver af disse to rødder.


Svar #11
02. december 2011 af studinen2012 (Slettet)

Den har jo ingen skæringer med x-aksen.


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Hvem har ingen skæringer med x-aksen? Ligningen x2 -4x + 3 = 0 har to reelle rødder. Produktet af de to rødder er 3, og summen af de to rødder er 4 . Prøv at tænke i små, hele tal.


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. december 2011 af mathon

opgave 4:

                    q(x) = (1/4)·(x2-4x+3)·(x2+1)

                    q '(x) = (1/4)·((2x-4)·(x2+1) + (x2-4x+3)·2x)    =    x3 - 3x2 + 2x - 1
 

til brug for tangentligningerne
                                                            y = q '(xo)·(x-xo) + 0


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Opg 4.

Da yderligere q(x0) = 0 i de to akseskæringspunkter, gælder

                              x02 -4x0 +3 = 0,

og dermed

                             q'(x0) = (1/2)·(x0 - 2)·(x02 + 1)


Skriv et svar til: Tangenthældning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.