Religion
Etik - Singer, Kemp og løgstrup
11. juni 2005 af
goapanda (Slettet)
Hey kloge mennesker..
Skal op i min sidste eksamen(Religion) mandag. Er bare helt blank på en række personligheder indefor etikken.
Der findes to hovedskoler indenfor etikken: Pligtetikken(Kant) og nytteetikken(Bentham). Men derudover er der en række "underskoler"?
Mit spørgsmål:
Nogen der kan sige mig: Hvad står Singer, Kemp og Løgstrup for?
Skal op i min sidste eksamen(Religion) mandag. Er bare helt blank på en række personligheder indefor etikken.
Der findes to hovedskoler indenfor etikken: Pligtetikken(Kant) og nytteetikken(Bentham). Men derudover er der en række "underskoler"?
Mit spørgsmål:
Nogen der kan sige mig: Hvad står Singer, Kemp og Løgstrup for?
Svar #1
11. juni 2005 af Little M (Slettet)
singer, den eneste jeg lige ved noget om...
Præferenceutilitarisme
Altså Kant (præference) + Bentham (utilitarisme)
Utilitarisme = nytteetik
Singer er hovedsagligt utilitarist, men sætter det enkelte menneske mere i fokus end den klassiske utilitarisme gør.
Han tager således hensyn til mindretal i modsætning til Bentham.
Eller minder hans menneskesyn mest om Kants: "Mennesket er et mål i sig selv"
Væseligt er nok at nævne, at han skelner mellem væsner og personer. Personer er reflekterende i modsætning til væsner der ikke reflekterer.
Håber du kan bruge det....
Præferenceutilitarisme
Altså Kant (præference) + Bentham (utilitarisme)
Utilitarisme = nytteetik
Singer er hovedsagligt utilitarist, men sætter det enkelte menneske mere i fokus end den klassiske utilitarisme gør.
Han tager således hensyn til mindretal i modsætning til Bentham.
Eller minder hans menneskesyn mest om Kants: "Mennesket er et mål i sig selv"
Væseligt er nok at nævne, at han skelner mellem væsner og personer. Personer er reflekterende i modsætning til væsner der ikke reflekterer.
Håber du kan bruge det....
Svar #2
11. juni 2005 af scar (Slettet)
Her er lidt om løgstrup:
Løgstrup snakker om de "suveræne(spontane) livsytringer" som er følgende:
-Tillid (tillid er naturligt for mennesket- vi udleverer os til et andet menneske)
-Talens åbenhed (man er fristet til at være oprigtig. Med talens åbenhed stiller vi en fordring om at blive mødt med samme tone)
"Vi er altid allerede" = vi er altid sat i en situation og har altid noget af den andens liv i vores hånd.
Løgstrup etik kaldes kommunikativ etik eller situations etik, da han mener etik er noget der først opstår i mødet mellem mennesker.
Løgstrup kritiserer Kant da han mener at Kant overser de "suveræne livsytringer". Kants måde at tænke på er meget abstrakt, da han udelukkende bruger fornuften og tilsidesætter det menneskelige(det gør han via det kategoriske imperativ). Kant tilsidesætter altså at vi altid er i forbindelse/udleveret til et andet menneske.
Løgstrup har også en form for dyreetik modsat Kant.
håber det hjælper lidt...
Løgstrup snakker om de "suveræne(spontane) livsytringer" som er følgende:
-Tillid (tillid er naturligt for mennesket- vi udleverer os til et andet menneske)
-Talens åbenhed (man er fristet til at være oprigtig. Med talens åbenhed stiller vi en fordring om at blive mødt med samme tone)
"Vi er altid allerede" = vi er altid sat i en situation og har altid noget af den andens liv i vores hånd.
Løgstrup etik kaldes kommunikativ etik eller situations etik, da han mener etik er noget der først opstår i mødet mellem mennesker.
Løgstrup kritiserer Kant da han mener at Kant overser de "suveræne livsytringer". Kants måde at tænke på er meget abstrakt, da han udelukkende bruger fornuften og tilsidesætter det menneskelige(det gør han via det kategoriske imperativ). Kant tilsidesætter altså at vi altid er i forbindelse/udleveret til et andet menneske.
Løgstrup har også en form for dyreetik modsat Kant.
håber det hjælper lidt...
Skriv et svar til: Etik - Singer, Kemp og løgstrup
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
