Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Afkastningsgrad kontra ROIC

13. december 2011 af Jorgensen2004 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder midt i min SSO og er i gang med at regne på afkastningsgraden (resultat af primær drift ebit*100/Gennemsnitlig aktiver) Jeg kan se i årsrapporten at de har udregnet ROIC, som er en anden måde at regne afkastet ud på, men han tallene burde ligne hinanden. 

Eks. 

årsrapporten viser 10,2 ROIC

Jeg har fået det til 5,5 i afkastningsgrad

(87*100/1665=5.5)

87 er resultatet af primær drift ebit og 1665 er de gennemsnitlig aktiver (1685+1645=3330/2=1665)


Jeg kan umiddelbart ikke se at jeg har lavet en regnefejl, men kan det så passe at afkastningsgraden afviger så meget fra ROIC? Nogen der kan hjælpe?

Her er skærmbilleder af regnskabet:

http://img214.imageshack.us/img214/1468/skrmbillede20111213kl12.png
http://img341.imageshack.us/img341/1468/skrmbillede20111213kl12.png

PÅ FORHÅND TAK FOR HJÆLPEN.
 


Brugbart svar (2)

Svar #1
18. december 2011 af WarrenBuffet (Slettet)

ROIC er det samme som AG.


Brugbart svar (2)

Svar #2
20. december 2011 af emul0c

#0

Afkastningsgraden = (Resultat af primær drift x 100) / Gennemsnitlige aktiver

hvor

ROIC = (EBITA x 100) / Gennemsnitlig investeret kapital


Du kan altså ikke nødvendigvis konkludere at de to ting bør være ens. Hvis en virksomhed f.eks. har meget høje aktiver, men f.eks. har mange kontanter og gæld - så vil investeret kapital være noget anderledes end totale aktiver.

F.eks. en virksomhed som har aktiver for 10.000, 2.000 i cash og 1.000 i gæld. Hvis vi så yderligere antager at de har en EBIT(A) på 500, så vil

AG = (500 x 100) / 10.000 = 5%

ROIC = (500 x 100) / (10.000 - 2.000 - 1.000) = 7,14%

 


Skriv et svar til: Afkastningsgrad kontra ROIC

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.