Matematik

Regneregler for grænseværdier

16. december 2011 af kiskiss (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået til opgave at skulle bevise bestemte regneregler for grænseværdier for kvotientrækker. Problemet er, at regnereglerne er spredt ud over mange forskellige bøger, der benytter forskellig metode og notation.

{xn} og {yn} er konvergente talfølger med grænseværdierne x og y.
Jeg skal vise at

limn→∞ xn/yn = x/y hvis y≠0

I den bog jeg har beviset i står der:

Lad ε > 0 være givet. Vi vælger da først No ≥ 1, så at |yn-y| ≤ 1/2 |y| for n ≥ No, hvilket er muligt, da y≠0.

Og derefter:

N1 ≥ No

Mit spørgsmål er så:
Hvad er ε, No og N1?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det står jo i det, du skriver: ε er et forelagt reelt tal > 0; da {yn} er konvergent med grænseværdi y, kan man finde et N0 , så at |yn - y| ≤ |y|/2 for alle n ≥ N0 . Det fremgår ikke, hvad N1 skal bruges til.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. december 2011 af peter lind

ε er en lille størrelse som du kan vælge vilkårligt. N0 og N1 vælger du så ovenstående uligheder holder. N0 og N1 er altså afhængig af hvad ε er. Det væsentlige er at de kan findes uanset hvilken værdi ε > 0 har. Prøv at se på dine definitioner af grænseværdi.


Svar #3
16. december 2011 af kiskiss (Slettet)

Talfølgen an kaldes kovergent med grænseværdien a hvis afstanden |an-a| kan gøres vilkårlig lille, hvis blot nummeret n overstiger et bestemt tal.
Det er min definition..
Så No og N1 er bare random tal? Hvad bruges de til? De er intet sted i beviset.

Men det står i en anden bog med et andet bevis at ε er radius, er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2011 af peter lind

Til de første 2 linjer. At denne numeriske værdi kan gøres vilkårlig lille udtrykkes mere præcist ved at |an-a|<ε, hvor så ε kan vælges vilkårlig lille. "n overstiger et bestemt tal" N og N1 vælges så det kan bruges til at finde dette bestemte tal. Det må stå senere i beviset. Som det står i #0 er beviset ikke færdigt.


Svar #5
17. december 2011 af kiskiss (Slettet)

(3) er trekantsulighederne |a+b| ≤ |a|+|b| og ||a|-|b|| ≤ |a-b|

Vi lader ε > 0 være givet. Først vælger vi at No ≥ 1, så |bn-b|  ≤  ½ |b| for n ≥ No, hvilket er muligt da b ≠ 0.
 

Af (3) får vi

1/2 |b|=|b|-1/2|b| ≤|b|-|b-nb|≤|bn |

Da n ≥ No, gælder

|(an / bn) -a/b|=(|ban-bna|)/(|bn - b|) ≤ 2|b|^(-2) |ban-bna| ≤ 2|b|^(-2) (|b||an-a|+|a||bn-b|)

Vi vælger at N1≥ No således at

|an-a| ≤ |b|ε/4          og         |bn-b|≤(|b|^2 ε)/(4(1+|a|))

For n ≥ N1. Så vil

|an/bn -a/b| ≤ 2|b|^(-2) ((|b|^2 ε)/4-(|b|^2 ε)/4) ≤ ε

For n ≥ N1.
 

qed.

Jeg kan stadig ikke se hvad No og N1 er.


Skriv et svar til: Regneregler for grænseværdier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.