Latin

Ap ??

19. december 2011 af Manjajensen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvis jeg skal analysere denne sætning: 
 

Men blommetræet var højt og tyndt, så jeg klatrede bare højere op. 

Men = konjunktion
blommetræet= substantiv
var= verbum
højt= adjektiv el. er det et adverbium i den her sammenhæng?
tyndt= adjektiv?
så= konjunktion
klatrede= verbum
bare= adverbium
højere= adjektiv
op= adverbium

Er det rigtigt nok :) Haster! :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. december 2011 af Enhver (Slettet)

højt = adjektiv, fordi det beskriver substantivet, og tilsvarende med tyndt.
Ellers ser det rigtig ud. Men du mangler vel "jeg"?


Svar #2
19. december 2011 af Manjajensen (Slettet)

Men er det ikke noget, med at høj, tynd osv er adjektiver, men når der kommer så et -t på , altså højt, tyndt .. så er det ikke længere et adjetiv, men noget med adverbium?


Brugbart svar (2)

Svar #3
19. december 2011 af Enhver (Slettet)

Jo det har du i og for sig ret i. Men da blommetræ er intetkøn, hedder det "et højt blommetræ" og selvfølgelig ikke "et høj blommetræ"    I det tilfælde er "højt" adjektiv, selvom der er -t.

Havde der stået "blommetræet var enmomt højt"    ville "enormt" være adverbium, fordi det lægger sig til adjektivet "højt".   Her har "enorm" netop fået tilføjet et -t, fordi det er et adverbium.


Svar #4
19. december 2011 af Manjajensen (Slettet)

Okey :)
Så hvis jeg skal lave syntaktisk analyse, er det sådan her: 

Men blommetræet var højt og tyndt. 

men = adverbialled (bølgestreg)
blommetræet= grundled 
var= subjekt
højt og tyndt = omsagnsled til grundled 

er det sådan? :)
 


Brugbart svar (2)

Svar #5
19. december 2011 af Enhver (Slettet)

Ja sådan cirka. Bortset lige fra at "men" er underordnende konjunktion (pil ned) og "og" er sideordnende konjunktion (pil til højre). 

Og du mener vel nødvendigvis at    blommetræ=subjekt   og   var=verballed     da grundled og subjekt er det samme.


Svar #6
19. december 2011 af Manjajensen (Slettet)

Mange tak :)

Hvis der står sådan her: 
orla klatrede smadder-godt

orla= grundled
klatrede= subjekt
smadder-godt= adverbialled - da vi får beskrevet måden hun klatrer på? 
 

er det rigtigt?


Brugbart svar (2)

Svar #7
19. december 2011 af Enhver (Slettet)

Som sagt er subjekt og grundled to ord for det samme. Dvs.:

orla = subjekt / grundled
klatrede = verballed
smadder-godt = adverbialled


Svar #8
19. december 2011 af Manjajensen (Slettet)

Okey mange tak :) er der ellers noget jeg skal kunne til selve ap-prøven imorgen ? :)


Brugbart svar (2)

Svar #9
24. december 2011 af Stygotius (Slettet)

"højt og tyndt" er to adjektiver som tilsammen danner et omsagnsled til grundled (subjektsprædikativ)

I "højere op" er begge ord adverbier.

"op" er underled til "klatrer" og "højere" er underled til "op".


Brugbart svar (2)

Svar #10
26. december 2011 af Stygotius (Slettet)

Hvad skal "Ap" betyde ??


Brugbart svar (2)

Svar #11
26. december 2011 af uiouio (Slettet)

Almen Sprogforståelse

 


Brugbart svar (2)

Svar #12
26. december 2011 af Stygotius (Slettet)

Nå ja, det er da tydeligt !!


Skriv et svar til: Ap ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.