Fysik

Bølger

20. december 2011 af marobbi1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej,  jeg har et par opgaver, som jeg ikke aner hvordan jeg regner ud.

Beregn perioden for en bølge med frekvensens 15 kHz.

Beregn frekvensen for en bølge med perioden 1,96 ms.

Beregn frekvensen for en bølge med farten 3,0 * 108 M/S og bølgelængen 600 mm.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. december 2011 af Studieguruen (Slettet)

Benyt, at sammenhængen mellem perioden T og frekvensen f er givet ved

T = 1/f ,

og at sammenhængen mellem udbredelseshastigheden v og bølgelængden λ er defineret som

v = λ·f


Brugbart svar (4)

Svar #2
20. december 2011 af studienord (Slettet)

1) T = 1/f  hvor frekvens er 15 kHz ⇔

     T = 1/ 15000Hz =0,000066667s ⇔

     T = 6,7 * 10-2 ms

2) f= 1/T hvor perioden er 1,96 ms ⇔

    f= 1/ 1,96 ms ⇔0,510204082 Hz 

   f =5,10 *10-1Hz  

3)  V = f*λ  

    f = v / λ ⇔

   f = 3,0 * 108  m/s / 0,6 m ⇔

  f  =5,0 * 108 Hz


Svar #3
20. december 2011 af marobbi1 (Slettet)

Tusind tak  for hjælpen :D

Jeg kan hellere ikke finde ud af disse..

Beregn bølgelængden for en bølge med farten 340 m/s og frekvensens 510 Hz.

Et giter har 650 spalter pr. mm.  Beregn gitter konstanten.

Laserlys med bølgelængden 650 mm sendes mod et gitter. Afbøjningsvinklen til 5.orden er 74 grader. Beregn gitterkonstanten.

Lys fra en laser sendes mod et gitter med gitterkonstanten 1,67-10-6 m. Afbøjningsvinklen til 2.orden er 49, 3 grader. Beregn laserens bølgelængde..


Brugbart svar (4)

Svar #4
20. december 2011 af studienord (Slettet)

1) v= f*λ hvor  v er 340 m/s  og f er 510 Hz⇔

   λ = v/f = 340 m/s / 510 Hz= 0,66m   eller   6,7 *10-1


Brugbart svar (4)

Svar #5
20. december 2011 af studienord (Slettet)

2 ,3 og 4 kan følgende formel bruges:

sin Θ m = m*λ / d  hvor d er gitterkonstanten og skal isoleres afhængige af spørgsmålet.

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. december 2011 af mathon

1) + 4)

                   λ = d·sin(θm) / m

2) + 3)
                   d = m·λ / sin(θm)


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. februar 2014 af ostepopsen12 (Slettet)

Svar #4, der er da noget galt med dine enheder?? Skal hertz ikke omskrives til enten 1/s eller s^-1??

Vil du være sød at prøve at udregne ligningen med en af disse enheder? kan nemlig ikke selv finde ud af det?? :D


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Bemærk, at 1 Hz = 1 s-1 . Derfor er (fra #4)

λ = v / f = (340 m·s-1) / (510 s-1) = (2/3) m = 0,667 m


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. februar 2014 af ostepopsen12 (Slettet)

tak, men jeg forstår ikke hvorfor m/s nu står som m*s^-1? kan du forklare det?


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

1 m·s-1 er det samme som 1 m/s .

Generelt: a-1 = 1/a


Skriv et svar til: Bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.