Matematik

Egenvektorer

31. december 2011 af juliemusen4 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa.

Jeg har et spørgsmål der lyder som følgende:

Systemets KoeffcientMatrix hedder:

-1 2
 2 -1

Tallet Lambda1 er en egenværd for A. Bestem en tilhørende egenvektor

Jeg kan simpelthen ikke finde ud af at regne den. Er der en venlig sjæl der kan hjælpe?

Kh Julie


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis A er den givne koefficientmatrix, er egenværdierne er rødderne i ligningen

det(A - λE) = 0 , dvs

(-1 - λ)2 - 22 = 0 , eller

(-1-2 - λ)(-1+2 -λ) = 0 , dvs

λ = -3 ∨ λ = 1

Hvis λ1 er en af de to værdier, bestem nu en vektor u , så at

A u = λ1 u


Svar #2
31. december 2011 af juliemusen4 (Slettet)

Hej Andersen.

Tak for det hurtige svar. Jeg er faktisk med på det med egenværdierne nu. Jeg er så bare i tvivl om hvordan man kommer til egenvektorene ud fra:

A u = λ1 u

Hvis jeg skal finde egenvektoren for λ = -3, hvad skal dette så ganges med?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så skal man jo løse ligningssystemet

2u1 + 2u2 = 0

2u1 + 2u2 = 0

dvs. der skal gælde

u1 = -u2

En egenvektor er derfor u = [1 -1]T


Svar #4
02. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

Mange tak for hjælpen, jeg er med på det nu :-)


Skriv et svar til: Egenvektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.