Matematik

Delfinspring - andengradspolymier

01. januar 2012 af nailpolish (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej,

jeg skal lave en opgave om delfinspring men jeg er lidt usikker på hvad jeg skal bruge i opgaverne. jeg tror jeg ved hvad jeg skal lave i den første opgave, men igen jeg er lidt usikker. her er beskrivelsen og opgaverne:

figuren viser et delfinspring indlagt i et koordinatsystem. delfinens spring er givet ved f(x) = -x^2 + 7x - 10, hvor x og f(x) måles i meter.

a) hvor højt springer delfinen?

b) hvor langt springer delfinen?

det billede jeg har på mit papir ser ud til at delfinen springer i en parabel, så jeg mener at jeg vil finde diskriminanten og derefter x i opgave a. har jeg fat i noget eller er det helt væk?

jeg har ikke lavet en opgave hvor jeg finder længden af et spring så her er jeg helt væk.

fortæl mig hvad jeg skal bruge i opgaverne så tror jeg jeg kan regne det ud.

på forhånd tak! :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. januar 2012 af peter lind

Jeg går ud fra at polynomiet angiver højden.

Højden: Du kan enten bruge formlen for parablens toppunkt eller finde f'(x) og løse ligningen f'(x) = 0

Længden. Løs ligningen f(x) = 0. Løsningerne angiver hvor delfinen starter springet og hvor den falder ned igen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. januar 2012 af mathon

a)
         f(x) = ax2 + bx + c       a≠0

          T = (t1;t2)
                          t1 = -b/(2a)     t2 = c - a·t12


         som for a<0
         giver a = -|a|

                      t1 = b/(2|a|)    
                      ymax = c + |a|·t12

 

b)
        springlængden = 2·b/(2|a|) = b/|a|


Svar #3
02. januar 2012 af nailpolish (Slettet)

#1
hvordan er det man løser f(x) = 0?


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. januar 2012 af mathon

                       -x2 + 7x - 10 = 0

                     

                        


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. januar 2012 af mathon

rettelse til b):
                
        springlængden = 2·(b/(2|a|) - x1) = b/|a| - 2x1             når x1 er den mindste af løsningerne til
                                                                                     f(x) = 0

 


Svar #7
02. januar 2012 af nailpolish (Slettet)

jeg forstår det ikke med 2·(b/(2|a|) - x1) = b/|a| - 2x1. det giver ingen mening for mig.


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. januar 2012 af mathon

brug evt.
                   springlængden = x2 - x1    når rødderne er    x1 og x2


Svar #9
02. januar 2012 af nailpolish (Slettet)

#8

vil det sige at der er to løsninger?


Brugbart svar (1)

Svar #10
02. januar 2012 af mathon

    nej
              to metoder til opnåelse af samme facit


Svar #11
02. januar 2012 af nailpolish (Slettet)

mener du ikke dem? x1 = –b – √d/2a og   x2 = –b + √d/2a ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
02. januar 2012 af mathon

   Jo
          men rigtigt
                             x1 = (–b – √(d)) / (2a)  og   x2  = (–b +√(d)) / (2a)


Svar #13
02. januar 2012 af nailpolish (Slettet)

når jeg bruger dem, finder jeg så ud af hvor langt delfinen springer eller er der mere?

du må undskylde at jeg er så besværlig haha.


Brugbart svar (1)

Svar #14
02. januar 2012 af mathon

         x1 er det sted på vandoverfladen, hvor delfinens massemidtpunkt har sit "opspring"

         x2 er det sted på vandoverfladen, hvor delfinens massemidtpunkt har sit "nedspring"

         Hvordan finder du så, hvor langt springet er?

        

          


Svar #15
02. januar 2012 af nailpolish (Slettet)

minusser resultatet fra x2 med x1?


Brugbart svar (1)

Svar #16
02. januar 2012 af mathon

   nemlig


Svar #17
02. januar 2012 af nailpolish (Slettet)

du skal have mange tak! :)


Skriv et svar til: Delfinspring - andengradspolymier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.