Matematik

Differentialregningsopgave

10. januar 2012 af Hiphopopotomus (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem de andengradspolynomier p(x), der er løsninger til differentialligningen:

0,5x * p'(x) = p(x) - 4

 

Jeg har bikset med opgaven i lang tid nu. Og er kommet dertil, at jeg simpelthen ikke ved hvordan jeg skal gribe det an. Det ligner for mig ikke en almindelig differentialligning. Hvad skal jeg gøre her?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Antag at p(x) = ax2 + bx + c er et 2.-gradspolynomium og indsæt det i differentialligningen. Derved fremkommer en ligning, der skal gælde for alle x, hvilket giver et sæt ligninger til bestemmelse af koefficienterne a, b og c .


Svar #2
10. januar 2012 af Hiphopopotomus (Slettet)

Nu har jeg prøvet og jeg endte op med et resultat, jeg ikke kan få til at give mening.. 

Jeg indtaster min fremgangsmåde i næste besked


Svar #3
10. januar 2012 af Hiphopopotomus (Slettet)

0,5x * p'(x) = p(x) - 4

Andengradspolynomiet indsættes, som sagt i #1

0,5x * p'(x) = (ax+ bx + c) - 4

p'(x) indsættes

0,5x * (2ax + b) = (ax2 + bx + c) - 4

ax2 + bx = ax2 bx + c - 4

c-4 = 0

 

Hvad gør jeg galdt.?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Sætter man p(x) = ax2 + bx + c , har man p'(x) = 2ax + b . Dette indsættes i differentialligningen

0,5x · p'(x) = p(x) - 4    til

0,5x·(2ax + b) = ax2 + bx + c -4 , eller

ax2 + 0,5bx = ax2 + bx + c -4 , eller

0,5bx + c -4 = 0 .

Da ligningen skal være opfyldt for alle x, må 0,5bx + c-4 være identisk med nulpolynomiet, hvorfor

b = 0 og c = 4 .

Ethvert 2.-gradspolynomium af formen p(x) = ax2 + 4 opfylder derfor differentialligningen.


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

På venstre side ganger du ikke korrekt ind med 0,5x.

(Det hedder galt, ikke galdt).


Svar #6
10. januar 2012 af Hiphopopotomus (Slettet)


Svar #7
10. januar 2012 af Hiphopopotomus (Slettet)

Hvad er et nulpolynomie ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nulpolynomiet er det polynomium, hvis koefficienter alle er nul. Det har værdien 0 for ethvert x .


Svar #9
10. januar 2012 af Hiphopopotomus (Slettet)

Tak for din tid.

Sov godt når du kommer dertil :D


Skriv et svar til: Differentialregningsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.