Matematik

potensfunktion

10. januar 2012 af Hayo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvis f(x)= b*xa

er f(x+h) = b*(x+h) ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det er korrekt .


Svar #2
10. januar 2012 af Hayo (Slettet)

Er der er forklaring på hvorfor det ikke blot er : b*(xa +h) ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Forskriften siger jo, at hele argumentet skal opløftes i potensen a og resultatet ganges med b.

Når man udregner f(x+h) , erstatter man x med (x+h) i forskriften for f .


Svar #4
10. januar 2012 af Hayo (Slettet)

Aha, dette vill så også gælde hvis der stod f(x*h) ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Præcist hvad ville gælde, hvis der stod f(x·h) ?

Funktionens forskrift er f(x) = b·xa


Svar #6
10. januar 2012 af Hayo (Slettet)

Lad mig forklare hvorfor jeg spørger om dette. Jeg er ved at lære noget om hvis y stiger så mange procent, hvor mange procent stiger x så. 

Dette har jeg læst i min bog: f(x0*Fx) = b*(Fx*x0)a = b* Fxa  *x0a = f(x0)* Fxa.

Og dette ville jeg meget gerne forstå til fulde.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvis x0 og y0 er de oprindelige værdier, har vi y0 = b·x0a

Hvis vi ændrer x0 med faktoren Fx , har vi et nyt argument

x1 = x0·Fx ,

og vi kan da udregne den nye y-værdi

y1 = f(x1) = b·x1a = b·(x0·Fx)a = b·x0a · Fxa  = y0 · Fxa

hvoraf man ser, at y ændres med faktoren

Fy = y1 / y0 = Fxa


Svar #8
10. januar 2012 af Hayo (Slettet)

Men hvis jeg blot ganger med Fx, er det så nødbendigvis (fx0+Fx) ? - kan det ikke bare være b·x0a *Fx ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvis man ganger argumentet med Fx , bliver det nye argument x0·Fx , ikke x0+Fx . Genlæs i øvrigt #3 .


Svar #10
10. januar 2012 af Hayo (Slettet)

Jeg mente selvfølgelig (fx0*Fx)i #8, min fejl. Hvis jeg skriver;

f(x)=b*xa

og så gange h på: bliver det så

b*h*xa = f(x)*h eller f(x*h). I min verden må det blive f(x)*h


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hvis du ganger f(x) med h , får du selvfølgelig h·f(x) = h·b·xa  som resultat .


Svar #12
10. januar 2012 af Hayo (Slettet)

Godt - men hvordan vil jeg med ord forklare foreskellen? Kan man sige, hvis udtrykket ændre fra f(x) til f(x*h), så er det variablen der ændres, mens ved f(x)*h er det hele udtrykket der ændres? Og hvis variablen ændres i f.eks f(x)=b*xa til

f(x+h) så vil man bytte (x+h) ud med x i udtrykket. Dette vil stadigt være opløftet i a, da der SKAL variablen være i den type funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du roder rundt på rækkefølgerne i din argumentation, så det er meget uklart, hvad du mener.

Ved udregning af f(x+h) skal man indsætte (x+h) i stedet for x i forskriften for f(x) .

Ved udregning af f(x·h) skal man indsætte (x·h) i stedet for x i forskriften for f(x) .


Svar #14
10. januar 2012 af Hayo (Slettet)

ja.

er det fordi at x'et i f(x) angiver variablet, så lige gyldigt hvad du skriver derinde, så vil det være din variabel du skriver der?

Jeg vil også gerne vide om vi bare ved at "den nye" variabel skal være der hvor den "gamle" var -  er der her nogle undtagelser.


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

x'et i forskriften for f(x) kaldes den uafhængige variable. Forskriften angiver, hvorledes man beregner den til x hørende funktionsværdi f(x) . Det er en ganske bestemt fremgangsmåde, der skal følges, hver gang man indsætter et x . Hvis man vil beregne den til (x+h) hørende funktionsværdi, skal man så først beregne værdien af (x+h), og så følge den til funktionen f hørende forskrift (fremgangsmåde) med dette argument for at beregne f(x+h) . Det lader til, at du har grundlæggende problemer med at forstå selve funktionsbegrebet?


Svar #16
10. januar 2012 af Hayo (Slettet)

#15  Nej, men jeg synes du formulerer dig en anelse mere besværligt end det behøves.

Jeg forstår godt f(x) = ax+b

Har er x den uafhænige variable. Hvis jeg siger:  f(x+h)= a(x+h)+b

Jeg vil vide, om det altid gælder, at man sætter den "nye variable" ind på den "gamles" plads. I mit eksempel ovenover, at jeg sætter (x+h) ind på x's plads. Jeg ville gøre således hvis jeg fik en opgave. Men jeg ville bare høre, om dette altid gør sig gældende.


Brugbart svar (0)

Svar #17
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ja, det er man da nødt til, for ellers følger man ikke forskriften for den foreliggende funktion.

Hvis du sætter et tal, for eksempel 3, ind i forskriften i stedet for x, er du vel ikke i tvivl om, had du skal gøre? Hvorfor skulle det så være anderledes, hvis man skal beregne f(x+h) ?


Svar #18
10. januar 2012 af Hayo (Slettet)

Nej det er da også rigtigt. Grunden til at jeg kom i tvivl er, at en af mine klassekammerater sagde at der var undtagelser - og det forstår jeg ikke hvad han mener med


Skriv et svar til: potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.