Samfundsfag

Nettotilgodehavende i udlandet?

12. januar 2012 af Sommerkylling - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg skal udfærdige en opgave om udviklingen i Kinas økonomi, og er stødt på en tabel, der oplyser om Kinas størrelse af nettotilgodehavende i udlandet.. Hvad betyder selve ordet og hvad gør det for Kinas økonomi? :)

Håber nogle kan svare, for kan ikke rigtig finde noget om det..

På forhånd tak! :)


Brugbart svar (3)

Svar #1
12. januar 2012 af Walras

Hvis Kina sælger mere, end de køber fra udlandet, opnår de et nettotilgodehavene.

Forestil dig, at amerikanerne køber varer af kineserne. De skal da omveksle dollars for at få kinesisk valuta, som de kan betale med. Når de gør det, får Kina en hel masse dollars. Disse kan betragtes som tilgodehavender - også kaldet fordringer, fordi en pengeseddel sådan set blot er en check, som en centralbank har udstedt og står inde for. Amerikanerne skylder altså kineserne værdien af de dollars, som kineserne har liggende (dvs kineserne har penge til gode).  

Kina kan så gøre, hvad de vil med alle de dollars. Ofte kan det betale sig at investere i amerikanske statsobligationer eller investere i amerikanske aktier for at opnå afkast eller udbytte. Det er derfor, man siger, at kineserne ejer store dele af den amerikanske økonomi (og gæld!). 


Svar #2
12. januar 2012 af Sommerkylling

Tusind tak for svaret!


Brugbart svar (3)

Svar #3
15. januar 2012 af Walras

...i praksis er det faktisk lidt misvisende at skrive, at kineserne har penge til gode. I stedet bør der stå, at kineserne har varer til gode, idet de jo netop har leveret nogle varer, som de blot har fået et stykke (uinteressant) papir for. Det vil lader sig naturligvis kun gøre, fordi kineserne føler sig sikre på, at de i fremtiden kan få varer tilbage fra USA.

Med andre ord: En pengeseddel er kun interessant, fordi den intertemporalt lader os fordele de reale ressourcer i økonomien. 


Skriv et svar til: Nettotilgodehavende i udlandet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.