Kemi

Tropinsyre STX A 2010

16. januar 2012 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En pufferopløsning med pH 4,5 ved 25 grader celcius fremstilles ved at blande 100 mL 0,075 M tropinsyreopløsning med en portion 0,100 M natriumhydroxidopløsning. Den tilsatte base reagerer med basen i forholdet 1:1. Reaktionsskemaet er således

tropinsyre (aq) + OH- (aq)    →     tropinsyres korresponderende base (aq)  +  H2O

forholdet er altså 1:1:1:1. Tropinsyres pKs er 4,2.

Opgaven lyder:

Beregn volumenet af den portion natriumhydroxid, der skal anvendes til fremstilling af pufferopløsningen. Her benytter jeg blot

pH = pKs + log(n(B)/n(S))

solve( 4,5 = 4,2 + log(0,1 M * V / 0,075 M * 0,1 L), V)

V = 0,14964 L = 149,64 mL

I undervisningsminsteriet evaluering af dette sæt og denne opgave står der:

Om denne opgave beskriver en censor meget sigende: ”Opgavesættets gyser. Meget overraskende
er stort set ingen i stand til at leve sig ind i den oprullede kemiske problemstilling …”. Andre
censorer har givet udtryk for samme holdning. Når der ses hen over de to sæts opgaver med syrebasekemi
kunne det tyde på, at arbejdet med syre-basekemi bør have mere fokus i den daglige
undervisning. Et par typiske fejl er, at pufferligningen ikke benyttes, men i stedet udregnes ns og
det antages nNaOH=ns, eller at [tropinsyre] = C(tropinsyre) i pufferligningen, samt konstant stofmængde af syreform i pufferligning.

Jeg har vel antaget, at der er en konstant mængde af syreform... Eller hvad?

Har jeg gjort det korrekt? Jeg kan ikke rigtigt se andre måder at lave opgaven på


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2015 af Heptan

Ja, du har antaget at der er en konstant mængde af syreformen, og det er forkert; syren omdannes jo af den stærke base.

Rettelse:

solve( 4,5 = 4,2 + log(0,1 M * V / ((0,075 M * 0,1 L) - 0,1 M * V)), V)


Skriv et svar til: Tropinsyre STX A 2010

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.