Matematik

Find en ligning for parabel????

19. januar 2012 af Gubbi9 (Slettet)

Halløj allesammen, jeg sidder her med en opgave jeg fatter nada af... jeg har gloet så lang tid efter et svar af en art i min bog, men er nok for dum til at finde det... så håber i kan hjælpe.

 

Opgaver lyder:

En parabel skærer x-aksen i punkterne (-1,0) og (4,0) og y-aksen
i (0,4). Find en ligning for parablen.

Jeg kunne regne ud at hvis den skærer y aksen i (0,4) så må c = 4

men aner ikke hvordan jeg skal finde ud af hvad a og b er... hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Rødderne er x-koordinaterne til parabelens skæringspunkter med x-aksen.

Funktionen kan da faktoriseres

f(x) = a·(x - r1)(x - r2)

hvor r1 og r2 er de to rødder. Indsæt de to rødder og gang polynomiet ud, og bestem koefficienten a, idet du allerede har fundet, at c = 4 .


Svar #2
19. januar 2012 af Gubbi9 (Slettet)

Forstår det stadigvæk ikke, kan ikke se hvad jeg skal gøre når jeg har sat de to rødder ind i den formel du lige skrev..

hvis du gider skære det ud i pap ville jeg blive glad. Jeg er også i tvivl om hvordan præcist jeg ganger a·(x - r1)(x - r2) ud i hånden, så hvis du også gad at skrive det ned, så ville jeg blive super glad...


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Funktionen har forskriften

f(x) = a·(x+1)·(x-4) = a·(x2 -3x -4) ,

og da f(0) = 4 , må der gælde

4 = -4a , dvs a = -1, altså

f(x) = -x2 + 3x +4


Svar #4
19. januar 2012 af Gubbi9 (Slettet)

jeg forstår ikke hvordan du fandt frem til hvad a og b skal være :(


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2012 af AskTheAfghan

#4

Har du nogensinde lært noget lign. om nul-regel?

Der findes selvfølgelig en anden måde at bestemme parablen på.

"En parabel skærer x-aksen i punkterne (-1,0) og (4,0) og y-aksen i (0,4). "

Du kender;

       1. punkt       f(0) = a·02 + b·0 + c = 4     ⇔     c = 4

       2. punkt       f(-1) = a·(-1)2 + b·(-1) + 4 = a - b + 4 = 0

       3. punkt       f(4) = a·42 + b·4+ 4 = 16a + 4b + 4 = 0

Du har nu to ligninger med to ubekendte (tjek 2. og 3. punkt), hvor

       I:   a - b + 4 = 0       og       II:   16a + 4b + 4 = 0

       l:   a - b + 4 = 0    ⇔    -4a + 4b - 16 = 0

De to ligninger trækkes fra hinanden, så forsvinder b'et, hvorefter vi isolerer a.

       20a + 20 = 0   ⇔   a = -1

dermed l: a - b + 4 = 0   ⇔   b = a + 4 = -1 + 4 = 3

f(x) = ax2 + bx + c = -x2 + 3x + 4

... er det svært? Benyt derfor Andersen11's råd, der er mere simplere end det her.


Svar #6
22. januar 2012 af Gubbi9 (Slettet)

Okay, efter at have kigget på det i lang tid, fandt jeg ud af Andersens metode... til at finde a... MEN jeg forstår bare ikke hvordan han er kommet frem til b.

Jeg ved at f(0) = 4
og at a = -1

og c = 4

så 4 = -1*0^2+b*0+4

= 0+b*0 + 4 = 4

så b = 0??????

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. januar 2012 af mathon

 

              a = -1

 

              b = a·(-3)

              b = (-1)·(-3)

              b = 3

   f(x) = -x2 + 3x + 4


Svar #8
22. januar 2012 af Gubbi9 (Slettet)

Men hvor finder du de (-3) fra? altså hvordan ved du at det er -3 du skal gange med?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. januar 2012 af mathon

            genlæs #3


Svar #10
22. januar 2012 af Gubbi9 (Slettet)

f(x) = a·(x+1)·(x-4) = a·(x2 -3x -4)

Så jeg kan godt altid gå ud fra at i et spørgsmål som det her, at når jeg er kommet til dette punkt, at så er b altid på den plads der hvor der står -3x nu? det som er understreget?


Skriv et svar til: Find en ligning for parabel????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.