Matematik

Differentialkvotient

21. januar 2012 af JTPUK (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa,

Når jeg har en opgave der lyder:

Idet f (x)→a for x→ x0 , skal grænseværdien a bestemmes i hvert af følgende tilfælde:

1) f (x) = 2x −1 og x0 = 3

2) f (x) = −x2 + x og x0 = 2

Jeg har ved hjælp af et graf program fundet frem til at 1 = 5 og 2 = -2
Dette har jeg som sagt gjort via et graf program hvor jeg i grafen fandt x0 i x aksen og aflæste grafen i y aksen.

Men hvordan gør jeg dette med udregning?

Og måske der endda er en der ved hvor jeg også gør med en TI-89.

 

 

:-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. januar 2012 af Whut (Slettet)

1. trin        Δy = f(x0 + h) - f(x0)

2. trin        s = Δy/h

3. trin        a = limx0→ 0(s) = limx0→ 0(Δy/h)

... indsæt så x0-værdien i differentialkvotienten til sidst. Done.


Svar #2
21. januar 2012 af JTPUK (Slettet)

okay, men hvordan finder jeg h??


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. januar 2012 af Whut (Slettet)

Hov .. Jeg mente    3. trin        a = limh→ 0(s) = limh→ 0(Δy/h)

h'et er som regel ukendt, for det er afstanden imellem to punkter på x-aksen. Så lad h'et være h - da det er nemlig det vi skal bruge til grænseværdien, hvor h går tættere mod 0, vil h'et forsvinde af sig selv til sidst.


Svar #4
21. januar 2012 af JTPUK (Slettet)

kanon god hjælp, men nu kommer der nok et dumt spørgsmål...

lim.... hvad er det?? og hvordan laver h0?? og hvor kom s fra??


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. januar 2012 af Whut (Slettet)

Har du ikke nogle matematikbøger, der forklarer dig bedre om tretrins reglen?

lim = limit = grænse

s = sekanthældning, dvs forholdet mellem ypunkter og x-punkter.

så når, h'et går mod nul, vil sekanthældningen forvandle sig til tanghenthældning,


Svar #6
21. januar 2012 af JTPUK (Slettet)

Jo jeg har bøger, men jeg er ikke så stærk i fagsprog, derfor en glad bruger af denne side hvor man kan få det med menneskeord.

Din hjælp har virkelig været god. mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. januar 2012 af Whut (Slettet)

Vi kan prøve at state med med den første funktion, f(x) = 2x −1 og x0 = 3 så får du lidt mere styr på hvordan det skal gøres fremover.

1. trin     Δy = f(x0 + h) - f(x0) = (2·(x0 + h) - 1) - (2·x0 - 1) = 2x0 + 2h - 1 - 2x0 + 1 = 2h

2. trin     Δy/h = 2h/h = 2

3. trin     limh→0 (2) = 2     

dermed f'(x0) = 2    og f'(2) = 2


Svar #8
21. januar 2012 af JTPUK (Slettet)

I den opgave skal mit resultat give 5....?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. januar 2012 af Whut (Slettet)

Fordi:

f(2) = 5   og   f'(2) = 2.


Svar #10
21. januar 2012 af JTPUK (Slettet)

jeg forstod det meste lige end til #9.... :-(

når jeg taster ind på lommeregneren siger den enten 0 eller 2 aldrig 5. Men jeg ved svaret er 5...

hvordan kan du sige f(2) = 5??


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. januar 2012 af AskTheAfghan

Små rettelser til #7 og #8  

      - dermed f'(x0) = 2    og f'(3) = 2

      - f(3) = 5   og f'(3) = 2

#10

f(3) = 2·3 -1 = 6 - 1 = 5


Svar #12
21. januar 2012 af JTPUK (Slettet)

Takker

 

 


Skriv et svar til: Differentialkvotient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.