Fysik

2008 eksamensøpørgsmål 5c - haster

24. januar 2012 af trolleburger (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! Jeg sidder og har lidt problemer med spørgsmål 5c fra stx Fysik A eksamen fra 2008. Det handler om en bjergbestiger, som falder ned fra en klippe, men bliver bremset af sit reb. Spørgsmålet går ud på, at finde ud af hvornår hans hastighed er størst. Vi ved, at han falder 16,1 meter i frit fald, hvorefter rebet rebet strækkes og bremser ham. Når rebet er blevet strukker 0,7 meter, er F tyngde + F snor = 0 og han deccelerer derfor efter dette punkt.
Problemet er bare, at jeg ikke lige kan finde ud af, hvor meget han øjer sin hastighed på de 0,7 meter rebet strækkes.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. januar 2012 af hippo746 (Slettet)

Hastigheden er maks. lige inden det frie fald stopper. Dvs. efter 16,1 m herefter begynder rebet at blive strukket og modarbejder tyngdekraften

Ftot = Ft - Fsnor

Fsnor = -k*x

Du har også en energibetragtning.

I toppen Epot =m*g*h

ved det frie falds ende Ekin = 0,5*m*v2

og når rebet strækkes ud er Etot = 0 og Etot = Ekin + Esnor

Esnor = -0,5*k*x2

kan du se løsningen


Skriv et svar til: 2008 eksamensøpørgsmål 5c - haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.