Andre fag

regler for SU til udeboende

30. juni 2005 af 666_lucifer (Slettet)
Hej ved i hvordan reglerne for SU til udeboende er. Jeg har hørt noget om, at man kun får "ekstra" i SU som udeboende, hvis man er over 20, kan det passe?

Brugbart svar (1)

Svar #1
01. juli 2005 af michael.padowan.dk

Ja. Søg og du skal finde: www.su.dk www.minsu.dk

Brugbart svar (1)

Svar #2
02. juli 2005 af Xabbu (Slettet)

#0 - Hvis du går på en ungdomsuddannelse, altså gymnasiet osv. så kan man under normale omstændigheder ikke få udeboende før man er 20 år. Går man på en videregående er der ingen aldersgrænse, man kan få udeboende fra første dag. Jeg fik udeboende allerede som 18-årig da jeg startede på en videregående uddannelse der.

Brugbart svar (1)

Svar #3
04. juli 2005 af ninnacaroline

#0 Det er ikke rigtigt. Jeg får fuld SU - nemlig 4520 efter skat. Det med at det skulle afhænge af alder tvivler jeg en del på (også selvom det fremgår sådan på deres hjemmeside). På det kollegie jeg bor på, får stort set alle udeboende SU. -Dog nogen mere end andre, men alle over 3500 kr.

Det afhænger, som jeg ser det, af dine forældres indkomst, hvor langt væk de bor fra dig og hvor du flytter hen (kollegie osv.). Desuden kan det også bestemmes ved hvor godt forhold du har til dine forældre (altså om det er noget kommunen/politi eller andet er bekendte med, selvfølgelig) og om du har andre søskende under 18.

Hvad du skal betale i skat afhænger bl.a. om du har nogle lån i banken og hvad du betaler i renter der. Jeg havde eks. et lån på 9000 kr, hvilket forklarer hvorfor jeg kun betaler 60 kr i skat.

Brugbart svar (1)

Svar #4
04. juli 2005 af migmig (Slettet)

#0 efter hvad jeg har fået af vide, afhænger det af hvor langt dine forældre bor væk fra uddannelsesstedet, mener grænsen ligger på 30 km. og ikke hvor du selv bor, det har ingen indflydelse.

Brugbart svar (1)

Svar #5
04. juli 2005 af allan_sim

Reglerne er ganske klare og følges. Følgende er hentet fra SU's hjemmeside, hvor I kan finde alle de informationer om SU, I måtte ønske:

"Når du er under 20 år og går på en ungdomsuddannelse, kan du normalt kun få SU med satsen for hjemmeboende. Også selvom du er flyttet hjemmefra.
Du kan dog søge på dit uddannelsessted om at få udeboende SU, hvis du er flyttet hjemmefra og opfylder en af følgende betingelser:

1) Der er 20 km eller mere mellem dit uddannelsessted og dine forældres bopæl.
2) Transporttiden mellem dit uddannelsessted og dine forældres bopæl med offentlige transportmidler er mere end 75 minutter.
3) Du har været udeboende uafbrudt i mindst 12 måneder, inden du blev berettiget til SU i din nuværende uddannelse.
4) Du kan pga. særlige omstændigheder i hjemmet ikke længere bo hjemme. Det kan fx være pga. pladsmangel eller sygdom i hjemmet.

Uddannelsesstedet træffer afgørelsen
Det er uddannelsesstedet, der afgør, om du kan få den udeboende SU. Når uddannelsesstedet har afgjort, om du kan få udeboende SU, er det en endelig administrativ afgørelse. Det betyder, at du ikke har mulighed for at klage over afgørelsen."

Det er normalt særdeles vanskeligt at får tildelt efter punkt 4, så det skal typisk være en af de andre grunde, der træder i kraft.

Hjemmesiden: http://www.su.dk


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. juli 2005 af migmig (Slettet)

kan det virkelig godt passe at man kun får 1000 kr i SU hvis man flytter hjemmefra og forældrene tjener over 400.000 i alt (ved ikk lige hvor meget de egentlig tjener)?

Brugbart svar (1)

Svar #7
04. juli 2005 af SomeOneMore (Slettet)

næsten. jeg mener at der skal være over 500.000, men det ligger der omkring. De skar jo temmelig meget ned for hjemmeboende, hvilket man jo høre under, hvis man ikke er fyldt 20. Også selv om man rent faktisk er udeboende.
Dette kan der dog i nogle specielle tilfælde søges dispensation for

Brugbart svar (1)

Svar #8
04. juli 2005 af migmig (Slettet)

jeg tror min mor tjener de 400.000 og så er der jo også min fars oveni. så jeg kan ikk få mere end de 1000 så, hvordan er det muligt at leve for det hvis jeg flytter? så skal jeg da arbejde rigtig meget.

Brugbart svar (1)

Svar #9
04. juli 2005 af SomeOneMore (Slettet)

jep. bliv hos mor eller god arbejdslyst ;)

Brugbart svar (1)

Svar #10
04. juli 2005 af Rexen

Hmm..

Man kan leve for 1000 kr om måneden til mad. Derudover kommer alle faste udgifter.
Men tanken bag den lave sats til hjemmeboende på ungdomsuddannelser kunne være at når forældrene tjener så meget som i dit tilfælde, så er det begrænset hvad der skal betales af lommepenge fra staten. Problemet kommer så når du flytter.. men altså, som #5 skriver så er der jo muligheder for dispensation hvis du flytter, og du kunne jo kigge lidt på www.su.dk og ellers kontakte SU-medarbejderen på dit (kommende) uddannelsessted ? :o)

Brugbart svar (1)

Svar #11
04. juli 2005 af migmig (Slettet)

det var et par år siden hun tjente lidt over de 400.000 men der havde hun vist nok også 50% overarbejde, så det er ikk helt så meget nu.men alligevel kan jg ikk forstå at man skal kunne leve for de 1000 kr, når det jo højst drækker husleje hvis man finder et billigt sted. selvom forældre tjener meget er det jo ikke ensbetydende med at man får penge af dem, gør jeg ihvertfald ikke, skal også betale hvis jeg bliver herhjemme.

Brugbart svar (1)

Svar #12
04. juli 2005 af ninnacaroline

#11 Jeg er meget sikker på at hvis du eks. vælger at flytte på kollegiet, at så vil det ikke blive besluttet at du kun får 1000 kr.
Kostlederen på mit kollegie har sagt at så snart huslejen på kollegiet stiger, vil der blive hævet tilsvarende i vores SU. Så derfor vil der også blive taget med i betragtning at du er udeboende og har udgifter til bl.a. husleje (som på kollegier ofte er på 3000 kr). Om der er andre regler for nogen der bor i egen lejlighed, ved jeg ikke.

Som jeg har antydet længere oppe, ser jeg den der '20-års-regel' som nærmest ikke-eksisterende. Tror at det er utrolig få der bor ude, men som ikke kan få udeboende SU - også når de er under 20.

Så længe at du bor de der 20 km fra dit hjem, skulle der ikke være et særlig stort problem.

SU-styrelsen er desuden ligeglad med hvad dine forældre har tjent. Det eneste de kigger på er hvad de har tjent i året inden du skal have SU (så hvis de nu er arbejdsløse, men har 3 mill. på kontoen har det ingen betydning)


Brugbart svar (1)

Svar #13
05. juli 2005 af allan_sim

#12. Det er meget muligt, at reglerne forvaltes anderledes på kostgymnasierne, men det er ikke korrekt, at 20-års-reglen er nærmest ikke-eksisterende. Vi forvalter den i hvert fald i bedste stil efter gældende regler på min arbejdsplads, og da er det vanskeligt at få dispensation.

Brugbart svar (1)

Svar #14
05. juli 2005 af Nemesis

"men alligevel kan jg ikk forstå at man skal kunne leve for de 1000 kr, når det jo højst drækker husleje hvis man finder et billigt sted."

Det er jo fuldkommen grotesk! Min forargelse foranlediges af, at du uden videre antager, at det er staten – og ikke dig selv! – der skal sørge for, at du kan klare dig. Hvis det stod til mig skulle du intet have fra staten. Desværre er det ikke mig – men derimod danskheden – der regerer her i landet.

Brugbart svar (1)

Svar #15
05. juli 2005 af Nemesis

Se: https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=114319

Og bemærk - Make Socialism History.

Brugbart svar (1)

Svar #16
05. juli 2005 af ninnacaroline

#13 så er det bare meget sjovt at ud af to kollegier og tre efterskolehold ikke er én eneste der får hjemmeboende SU - ligegyldigt hvordan de bor hjemmefra.
Jeg tror der er mange steder hvor de viger bort fra den regel. Dit arbejdssted er så nok nærmere en del af en undtagelse end en regel.

Brugbart svar (1)

Svar #17
05. juli 2005 af allan_sim

#16. Det skal du have lov til at tro.

Brugbart svar (1)

Svar #18
05. juli 2005 af Xabbu (Slettet)

#16 - Men er det så folk der går i gymnasiet? Det er da de færreste der går i gymnasiet (eller HH, HF) osv. der bor på kollegie. Og det er jo KUN der reglen gælder med at man ikke kan få udeboende SU hvis man er under 20.

Brugbart svar (1)

Svar #19
22. juli 2010 af knoth92

jeg har fuldt med i denne debat .. og jeg har et spørgsmål.

sagen er den at jeg er uden 20 år gammel, der er IKKE 20 km fra min nuværende bopæl og mit uddannelsessted og jeg får den højeste SU-sats.

men vil det sige at jeg ikke får udeboende SU når jeg flytter?


Brugbart svar (0)

Svar #20
15. juni 2011 af ehsan65

goddag

Jeg får  udeboende su,hvis flytter min far hos mig hvordan bliver min økonomi?

mvh.sami

[email protected]


Skriv et svar til: regler for SU til udeboende

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.