Matematik

differential.lign.

31. januar 2012 af bokaj123 - Niveau: A-niveau

y´=3y=20

skal løse denne første ordens differentialligning

b(x)=20

a(x)=3  -> A(x)=3x

y=e^(-A(x)) *∫b(x)A(x) dx+c*e-A(x)

 

har punktet (4,1)

 

får c=73,7


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2012 af NejTilSvampe

Stil et konkret spørgsmål tak.


Svar #2
31. januar 2012 af bokaj123

er det her korrekt:

b(x)=20

a(x)=3  -> A(x)=3x

og når man indsætter P bliver c så ikke 73,7


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2012 af NejTilSvampe

for det første 

y' = 3y = 20 

et af dem er et + eller - gætter jeg på?

Når du har fundet ud af hvordan den rigtige ligning ser ud, så prøv at sætte  y'(4) og y(4) = 1  ind i din ligning.


Svar #4
31. januar 2012 af bokaj123

ahh undskyld mente y´+3x=20


Svar #5
31. januar 2012 af bokaj123

er

a(x)=3

b(x)=20

 


Svar #6
31. januar 2012 af bokaj123

okay prøver lige 1 gang mere:

y´+3y=20


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. januar 2012 af NejTilSvampe

ah nu forstår jeg hvad du mener med a(x) og b(x) -.-'

ja det er korrekt...


Svar #8
31. januar 2012 af bokaj123

hvad med

y=e-A(x) ∫b(x)•eA(x) dx+c•e-A(x)

a(x)=3   -> A(x)=3x

b(x)=20

y=e-3x • ((20*e3x )/3) •e3x +c•e3x

hvor

f(1)=4

insætter punktet

y=e--3 • ((20*e3 )/3) •e3 +c•e-3    -> c=73.6

indsæt c og færdig, eller hvad?


Svar #9
31. januar 2012 af bokaj123

skal helst være færdig til i morgen :)


Svar #10
31. januar 2012 af bokaj123

ingen?


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du har ikke anvendt løsningsformlen korrekt.

Ligningen

y' +3y = 20

løses lettest ved separation af de variable:

y' = -3·(y - 20/3) , dvs

(y -20/3)' / (y - 20/3) = -3

ln(y - 20/3) = -3x + c

y = (20/3) + c·e-3x

y(4) = 1 ⇒ c = (1 - 20/3)·e12


Svar #12
31. januar 2012 af bokaj123

okay, men kan den ikke løses med:

y=e-A(x) ∫b(x)•eA(x) dx+c•e-A(x)

vil bare gerne se den i anvendelse.


Brugbart svar (0)

Svar #13
31. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jo, det kan den da

y = e-3x · ∫ 20·e3x dx + c·e-3x

   = e-3x·(20/3)·e3x + c·e-3x

   = (20/3) + c·e-3x


Svar #14
31. januar 2012 af bokaj123

ja okay mange tak for hjælpen


Svar #15
01. februar 2012 af bokaj123

når jeg isolere y i :

ln(y-20/3) = -3x+c

får jeg

y = ec -3x +20/3

 

du skriver noget andet i svar #11

 


Brugbart svar (0)

Svar #16
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Det er det samme; jeg har blot kaldt ec for c .


Skriv et svar til: differential.lign.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.