Matematik

indbyggertallet

08. februar 2012 af KLWG (Slettet) - Niveau: B-niveau

- Indbyggertallet i en by er givet ved modellen  , hvor N(t)=b·ekt  angiver antal år efter 1990. I 1995 var der 350 000 indbyggere, og i 2005 var der 400 000 indbyggere i byen.

- Bestem tallene  b og k :
- Hvor mange indbyggere var der i 1990?
- Bestem fordoblingskonstanten
- Bestem den årlige procentvise stigning i indbyggertallet
- Omskriv modellen til hver af formerne b·at  og b·t/T2
- Beregn N'(5)  og  N'(15) , og forklar hvad disse tal betyder

 

er der nogen der kan hjælpe mig?:-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt de to sæt oplysninger for 1995 og 2005 til at opstille to ligninger til bestemmelse af b og k.


Svar #2
08. februar 2012 af KLWG (Slettet)

jeg er ikke med?:-) kan du uddybe?


Brugbart svar (2)

Svar #3
08. februar 2012 af PeterValberg

Det er en eksponentiel funktion efter modellen y = b·at

N(t) = b·ekt = b·(ek)t = b·at

Benyt de to givne punkter (5, 350000) og (15, 400000) hvor x-koordinaten er antal år efter 1990
til at bestemme værdierne for a og b

a bestemmes som den 10'ende rod af 400000/350000

b bestemmes ved indsættelse af a og ét af de givne punkter i modellen:  N(t) = b·at

k bestemmes som ln(a)    idet:   a = ek  ⇔ ln(a) = k·ln(e)  ⇔  ln(a) = k   (da ln(e) = 1)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. februar 2012 af mathon

eller skrevet
                                       40·104 = b·ek·15     

                                       35·104 = b·ek·5                   som ved division giver

                                       (8/7) = e10k

                   k = ln((8/7) / 10                       b = 3,5·105 / e5·k



         


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. februar 2012 af mathon

samt
                   (2) = ek·T2

                   N(t) = b·ek·t = b·ek·T2·(t/T2)

                   N(t) = b·ek·t = b·(ek·T2)t/T2 = b·2t/T2

 


Svar #6
08. februar 2012 af KLWG (Slettet)

det forstår jeg ikke for min facitliste siger at k=0,01335 og b=327395 ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. februar 2012 af mathon

                   k = ln(8/7) / 10 = 0,013353                     b = 3,5·105 / e5·0,013353 = 327395


Svar #8
08. februar 2012 af KLWG (Slettet)

det får jeg ikke på min lommeregner - men vi er heller ikke ret gode venner! 


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. februar 2012 af mathon

                         a = 1+r = ek = e0,013353 = 1,01344

                         r = pår/100 = 0,01344

                               pår = 1,344%

 

 

væksthastighed:
                         dN/dt = N '(t) = k·N(t) = ln(a)·N(t) = 0,013353·N(t)

 

 

                         (2) = ek·T2

                         ln(2) = k·T2

                         T2 = ln(2) / k = ln(2) / 0,013353


Skriv et svar til: indbyggertallet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.