Matematik

cosinusrelationen?

19. februar 2012 af jonasgmail (Slettet)

Hej,

i en vilkålig trekant kendes to sider og en ikke-mellemliggende vinkel - derfor skal jeg, ifølge min mat-opg., bruge cosinusrealtionen - men det kan jeg jo ikke, eftersom at jeg skal bruge en tredje side? Skal jeg finde vinkel A, bruges denne formel:

CosA = (b^2 + c^2 - a^2)/ (2bc)

... men det kan jeg jo ikke, eftersom jeg kun kender to sider?

På nettet læser jeg, at man bruger sinusrealtionen, og det kan give to resultater. Her finder jeg frem til en spids vinkel, men det kan ikke lade sig gøre, for vinklen er stum. Hvordan finder man den anden mulige vinkel, og hvad bruger man -  cosinus- eller sinusrelationen?  


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. februar 2012 af PeterValberg

måske denne video fra FriViden.dk kan "kaste lys" over din problemstilling

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal i opgaven bruge cosinusrelationen

a2 = b2 + c2 -2bc·cos(A)

hvor man kender A, a og for eksempel b . Cosinusrelationen er da en 2.-gradsligning i den ukendte side c, og den kan have to positive løsninger, der svarer til de to løsninger, man ville få ved at benytte sinusrelationerne i stedet.


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. februar 2012 af mathon

 

    så

                   c2 - (2b·cos(A))·c + (b2 a2) = 0      som for b>a

                   har to positive løsninger


Svar #4
19. februar 2012 af jonasgmail (Slettet)

Men da jeg ikke kender vinkel A, kan jeg jo ikke bruge de formler? Det kan godt være, at jeg kender vinkel B, men hvordan finder jeg vinkel A ud fra de oplysninger? Er det først og fremmest nødvendigt at bestemme c, som kan have to forskellige værdier? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis det er vinkel B, der kendes, så benyt cosinusrelationen, hvori vinkel B indgår:

b2 = a2 + c2 - 2ac·cos(B)

Ovenstående var ment som illustration til problemet, og vi gik ud fra, at du selv kunne finde ud af at jonglere bogstaverne omkring, så de passede til din situation. Det var dig selv, der omtalte vinkel A, hvorfor vi naturligt valgte cosinusrelationen, hvori vinkel A indgår.


Svar #6
19. februar 2012 af jonasgmail (Slettet)

Ja, ja, den er jeg helt med på, men for at finde B behøver jeg værdien for c, som kan være to forskellige - af hvad jeg har forstået?


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det drejer sig ikke om at finde A eller B. Du har givet to sider og en ikke-mellemliggende vinkel. Det kan for eksempel være vinkel A og siderne a og b, som det blev foreslået i #2. Den eneste ubekendte her er siden c, som er løsning i den 2.-gradsligning, der fremkommer ved indsættelse i cosinusrelationen for vinkel A.  Denne 2.-gradsligning kan have to forskellige positive løsninger for siden c. Man benytter den cosinusrelation, der hører til den vinkel, der er kendt.


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. februar 2012 af mathon

konkret eksempel
 


Svar #9
21. februar 2012 af jonasgmail (Slettet)

Jo, det er lige præcis, hvad det drejer sig om - at finde en vinkel ;-)

   Opgaven drejer sig ikke om at finde en sidelængde, men en vinkel - så kan det selvfølgelig godt være, at man skal finde en sidelængde INDEN det er muligt at udregne en vinkel - og det er dét, jeg ikke ved?

   I mit hoved giver sinusrelationen mere mening, eftersom at man har én ukendt (vinkel) og 3 kendte (2 sider + 1 vinkel) - og dermed er det bare at løse ligningen (hvilket så alligevel ikke giver en rigtigt resultat?)  


Brugbart svar (1)

Svar #10
21. februar 2012 af mathon

         cosinusrelationen giver éntydige vinkelberegninger i vinkelintervallet   v ∈[0;180º]

         sinusrelationen giver tvetydige vinkelberegninger i vinkelintervallet   v ∈[0;180º] med mindre, der
         forefindes oplysninger, som udelukker den ene.
 

 

       ...helt uanset om "sinusrelationen giver mere mening I dit hoved"
          så genlæs og forstå den venlige, rådgivende anvisning i #6.


Brugbart svar (1)

Svar #11
22. februar 2012 af mathon

                                #6   --->   #7


Skriv et svar til: cosinusrelationen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.