Matematik

Polynomier af den tredjegrad.

20. februar 2012 af Mappen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej folkens.

Der er nogle ting, ang. 3. gradspolynomier jeg gerne vil vide, som jeg ikke kan finde på nettet.
(der står ikke særlig meget om 3 gradspolynomier i min hovedbog)

1.  Hvilken grafisk betydning har a.

 

2. Angiv forskrift for et tredjegradspolynomium, som opfylder

a. a > 0 , b2-3ac > 0

b. a < 0 , b2-3ac = 0

c. a > 0 , b2-3ac < 0

 

Det er ihverfald det til at starte med jeg godt kunne tænke mig at have at vide.

1. Jeg har ihvertfald fundet ud af at en lille a-værdi giver en stor bue, jo mindre a-værdi desto længere væk fra y-aksen befinder vi os.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2012 af peter lind

Hvad er a, b og x ?

I 2 kan du nemt finde på eksempler. Hvorfor iøvrigt b2-3ac


Svar #2
20. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#1 du har vel a, b, c og d.

Hvad er x ?

Jeg ved der er de 4 værdier, men ved ikke rigtig hvad de styrer udseendes mæssigt.

i 2. synes ikke rigtigt jeg har kunne finde nogle eksempler på det, hvor har du set nogle eksempler på disse før? hvis du har et link vil det også være dejligt.

Fordi det er det de spørger om i opgaven.

Og det skulle hedde b2-3ac ved dem alle i opgave 2.(i #0) har glemt at sætte det ved b) og c)

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

b2 -3ac er proportional med diskriminanten for f'(x) .

Hvis f(x) = ax3 + bx2 + cx + d , er f'(x) = 3ax2 + 2bx + c , og ligningen f'(x) = 0 har diskriminanten

D = (2b)2 - 4·3a·c = 4·(b2 - 3ac)

Fortegnet for D fortæller derfor noget om antallet af lokale ekstrema for f(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Fortegnet for a angiver polynomiets "opførsel" , når |x| → ∞ .

Hvis a > 0 , gælder der f(x) → -∞ for x → -∞ , og f(x) → ∞ for x → ∞ .

Hvis a < 0 , gælder der f(x) → ∞ for x → -∞ , og f(x) → -∞ for x → ∞ .


Svar #5
20. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#3 + #4

Tak, men synes ikke rigtig jeg fik et svar på hvad a-værdien har af betydning for grafens udseende, dvs. den grafiske udseende.

Kunne du måske svare på det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. februar 2012 af peter lind

Det fortæller noget om hvor stejl grafen er. Jo højere numerisk værdi af a jo stejlere er grafen


Svar #7
20. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#6 tak.

Har forresten også et begrundelses problem.

> Hvordan vil man kunne begrunde at et tredjegradspoly. max kan have 3 rødder?

Vil det være nok med at sige fordi den kun kan skære 3 steder på x-aksen, hvordan kan man yderligere begrunde det?

> Og hvad er en faktoropløsning?

> Har et spørgsmål som lyder: angiv factoropløsningen for et tredjegradspoly. med to rødder og factoropløsningen for et tredjegradspoly med tre rødder


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

> Hvordan vil man kunne begrunde at et tredjegradspoly. max kan have 3 rødder?

Det følger af, at f(x) er kontinuert og af, at ligningen f'(x) = 0 har højst 2 forskellige rødder. Funktionen f(x) har derfor højst 2 forskellige lokale ekstremumspunkter, og kun hvis funktionsværdien har forskelligt fortegn i hvert af disse, kan der være tale om 3 forskellige rødder for f(x).

En faktoropløsning er en opløsning af formen

f(x) = a·(x - r1)(x - r2)(x - r3) ,

hvor r1, r2, r3 er rødder i polynomiet.


Svar #9
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#8 tak.

Men jeg har altså et lille tvivls spørgsmål.

Spørgsmål lyder

Angiv forskrift for et tredjegradspolynomium, som opfylder
a) a > 0, b2 - 3ac > 0 
b) a < 0, b2 - 3ac = 0
c) a > 0, b2 - 3ac < 0


Forskrift for 3.g poly : f(x) = ax3 + bx2 + cx + d

a)  f(x) = 1x3 + 8x2 + 2x + 1 (kan den passe for ifl. kravet, får det selv til 82 - 3*1*2 > 0 (=) 16 - 6 > 0 (=) 10 > 0

b)  f(x) = -3x3 + 3x2 + -1x + 1

c) f(x) = 1x3 + 2x2 + 3x + 4

 

Jeg vil gerne høre om du kan sige om det er forkert eller korrekt lavet, hvis der er nogle fejl må du gerne fortælle mig fejlen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. februar 2012 af peter lind

Det er ok


Svar #11
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

Faktoropløsning. fremgangsmåde ?

 

a) Angiv faktoropløsningen for et tredjegradspolynomium med tre rødder og skitsér grafen.
b) Angiv faktoropløsningen for et tredjegradspolynomium med to rødder og skitsér grafen.
c) Angiv 2 væsens forskellige faktoropløsninger for et tredjegradspolynomium med én rod og skitsér graferne.


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

For eksempel

a) f(x) = (x-1)(x-2)(x-3)

b) f(x) = (x-1)(x-2)2

c) f(x) = (x-2)3 sammenlignet med g(x) = (x-2)·(x2 + 1)


Svar #13
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

Er ikke helt med, er det eksempler på facit du har givet mig ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, det er svar på de tre spørgsmål a), b) og c) i #11.

Mere generelt kunne man svare

a) f(x) = a·(x - r1)(x - r2)(x - r3) , rødder r1 , r2 , r3

b) f(x) = a·(x - r1)(x - r2)2 , rødder r1 , r2

c) f(x) = a·(x - r1)3 , eller g(x) = a·(x - r1)·p(x) , hvor p(x) er et 2.-gradspolynomium uden reelle rødder.
      Begge disse har kun den ene rod r1 .


Svar #15
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#14 men hvordan vil du så skitser grafen, når man jo som du også viser ingen værdier har ?


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Brug eksemplerne i #12.

(skitser --> skitsere)


Svar #17
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#16 okay, men skal vi ingen a-værdi ha'?
Og i c)'ern, skal jeg så tegne både f(x) og g(x) eller kun en af dem?


Brugbart svar (0)

Svar #18
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

For simpelheds skyld er a sat til 1 , så vi har da en a-værdi.

De to eksempler i c) er to væsensforskellige polynomier, således som opgaven lægger op til det.


Svar #19
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#18 okay tak, du lyder til at have meget styr på det med polynomier, du evt. gerne kigge på mit andet indlæg, ville være en stor hjælp, nu når jeg endelig har en som kan fortælle fra sig på en forståelig måde.


Skriv et svar til: Polynomier af den tredjegrad.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.