Matematik

MAT AB2 - opg 513

29. februar 2012 af Amalievdll (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har brug for hjælp til den her opgave, håber der er nogle der kan hjælpe. :)

 

513) For en stor sten, der kastes lodret op i luften med udgangsfarten 10 m/s, kan dens højde over jorden h(t) beregnes h(t) = 10t-5t^2, hvor t er tiden i sekunder, efter stenen er kastes. 

a) Hvor længe stiger stenen?

b) Hvor højt når stenen?

c) Hvornår rammer stenen jorden?

d) Med hvilken fart rammer stenen jorden?

e) Hvornår er farten 5 m/s? 

 

Håber der er nogen der kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. februar 2012 af PeterValberg

 

Grafen for h(t) er en parabel med benene nedad, dermed kan spørgsmål a) og b)
besvares ved at bestemme parablens toppunkt, hvor x-koordinaten besvarer a) og 
y-koordinaten besvarer b)

T = (-b/2a ; -d/4a)      hvor d = b2 - 4ac

spørgsmål c) besvares ved at løse ligningen h(t) = 0
her finder du grafens skæringspunkter med x-aksen (tiden t)
Det ene nulpunkt vil være i origo (0,0), det andet punkts x-koodinat
vil være det tidspunkt t1, hvor stenen rammer jorden igen

Spørgsmål d) besvares ved først at bestemme den afledede funktion h'(t)
hvori du indsætter den fundne værdi for t1(det tidspunkt, hvor stenen rammer jorden)

h'(t) giver dig nemlig farten til et givent tidspunkt
(der vil være negative værdier også, men det er først når stenen er begyndt
at falde ned, minus betyder således, at stenen er på vej ned)

spørgsmål d) findes ved at sætte h'(t) = 5   (find t)

der vil til spørgsmål d) også være et andet tidspunkt, hvor stenen falder med 5 m/s
og der er på vej ned, så du skal også løse h'(t) = -5

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. februar 2012 af Krabasken (Slettet)

Da stenen kastes lodret op bliver grafen ikke en parabel, men en lodret linie.

Hastigheden kan blive negativ, men farten er den numeriske værdi af hastigheden og er derfor altid positiv, og det er den, der spørges om.

h/t) = 10t-5t^2


a)  v(t) = h' = 10-10t sættes = 0 .............. t = 1sek   (facit)


b)  h = 10*1-5*(1^2) = 5 m      (facit)


c)  2*a) = 2 sek    (facit)


d)  10 m/s     (facit)


e)  v(t) = 10-10t sættes = 5 ................. t=½ sek         (facit)


(og 1½ sek på hjemvejen)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. februar 2012 af PeterValberg

Parablen fremkommer som stenens højde over jorden som en funktion af tiden t

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: MAT AB2 - opg 513

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.