Matematik

Stamfunktion - lommeregner?

04. marts 2012 af Danielsson112 (Slettet) - Niveau: B-niveau

f(x)= 5/x + 6x^2, x > 0

Bestem den stamfunktion til f hvis graf går gennem P(2,3)

Hvordan løser jeg denne opgave og kan jeg evt. bare bruge TI-Nspire til at gøre det for mig eftersom det er med hjælpemidler? på forhånd tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. marts 2012 af JohnJohn1337 (Slettet)

Først skal du integrere funktionen, så får du en vilkårlig stamfunktion, da du tilføjer konstanten C. Hvis du ikke er med på hvorfor der skal en konstant på så må du lige skrive det. Nå men når den så er integreret så får du den vilkårlige stamfunktion F(x) = 5ln(x) + 2 · x+ C

Du ved at din stamfunktion skal gå igennem punktet P(2,3). Dermed kan du opstille ligningen:

5ln(2) + 2 · 23 + C = 3

Så isolerer du konstanten C, og med den indsat i den vilkårlige stamfunktion har du nu den funktion som du leder efter. Jeg håber at det hjælper dig :)


Svar #2
04. marts 2012 af Danielsson112 (Slettet)

Kan man godt sige 5in(2) + 2 * 2^3 -3 = -C? xD

Kan man egentlig bruge TI-Nspire til at løse den for dig?


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. marts 2012 af JohnJohn1337 (Slettet)

Ja, selvfølgelig kan man det, da du bare har "omrokeret" på ligningen. Jeg vil dog foretrække at isolere C så den står som positiv, men det er ikke forkert det som du gør. Mig bekendt kan man ikke tage det hele på en gang på Nspire. Du bliver nødt til først at få den til at regne integralet for derefter at beregne C, men det er nu heller ikke verdens største projekt ;)


Svar #4
04. marts 2012 af Danielsson112 (Slettet)

Nu er det mere fordi jeg er ikke særlig god til det med at isolere når det er det med 5in så hvordan skal jeg så gøre det? 
Og hvis jeg nu beholder -C som den er nu, hvordan fjerne jeg så minusset så der kommer til og stå

5in(2)+2 * 2^3 - 3 = C

 

Jeg er lidt af en Noob i matematik xD


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. marts 2012 af JohnJohn1337 (Slettet)

Heh det hedder det ln, ikke in. l står for logaritme og n for naturlig ;)

Nå, men du isolerer C ved at :

5ln(2) + 2 · 23 + C = 3

Du vil gerne have C til at stå alene og med positivt fortegn. Derfor trækker du alt fra på den side hvor C står, så der kommer til at stå:

C = 3 - 5ln(2) - 2 · 23

Den regner du så bare ud :)


Svar #6
04. marts 2012 af Danielsson112 (Slettet)

John jeg takker for hjælpen :D 


Svar #7
04. marts 2012 af Danielsson112 (Slettet)

kan -16,4657 passe? - hvis ja - hvad fortæller det så mht. at jeg skal skrive tekst ;P 


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. marts 2012 af JohnJohn1337 (Slettet)

Jeg får det også til -16,4657.

Så skriver du bare at stamunktionen til f(x)= 5/x + 6x^2, x > 0 som går igennem P(2,3) har regneforskriften:

F(x) = 5ln(x) + 2 · x3 -16,46

Så skal du selvfølgelig have mellemregninger med, men ovenstående er din konklusion :)


Svar #9
04. marts 2012 af Danielsson112 (Slettet)

Det havde jeg også skrevet men troede man skulle skrive mere tekst O_o


Brugbart svar (1)

Svar #10
04. marts 2012 af JohnJohn1337 (Slettet)

Tja, jeg kan ikke se hvad der mere er at skrive til det, men det er en god ting at vedlægge en skitse af grafen for F(x) og vise at den rent faktisk skærer punktet P :)


Skriv et svar til: Stamfunktion - lommeregner?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.