Matematik

Hjernevrider!!!

10. marts 2012 af wow12 (Slettet)

1)  Et stykke metal, der er 60 cm langt, bøjes i en ret vinkel, så der dannes et L. Hvad er den kortest mulige afstand    mellem metalstykkets ender?

2) Find det størst mulige areal af et rektangel, hvis diagonal har en lægnde på 16.

Er gået i stå med dem..


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

1) Afstanden mellem metalstykkets ender er hypotenuse i en retvinklet trekant med kateterne x og (60-x). Brug Pythagoras til at udtrykke denne afstand ved x, længden af den ene katete, og find så minimum for afstanden.

2) Kald siderne i rektanglet for a og b. Brug Pythagoras til at isolere den ene side og indsæt det i udtrykket for rektanglets areal A. Find nu maksimum for A som funktion af den ene side i rektanglet.


Svar #2
10. marts 2012 af wow12 (Slettet)

Forstår ikk forklaring nr 1..


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2012 af volcom1

som #1 skriver får du dannet en retvinklet trekandt. Du kan du fra pythagoras opskrive en andengradsligning for længden af hypotenusen, ved at differentiere denne og finder der hvor f´(x) = 0 finder du også den korteste afstand.


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad er det , du ikke forstår i det? Forstår du ikke, at når metalstykket bukkes, danner dets oprindelige lange side kateterne i en retvinklet trekant, og at afstanden mellem metallets ender er ligmed længden af hypotenusen i denne trekant? kalder man den ene katetes længde for x, er den anden katetes lµngde 60-x , og hypotenusens længde kan nu beregnes ved hjælp af Pythagoras.


Svar #5
10. marts 2012 af wow12 (Slettet)

dvs: a2+b2= c2⇒ c2-a2= b2

Men hvordan ved jeg hvad a og b er?


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Genlæs forklaringen i #4.

a er den ene katete, som blev kaldt x. b er den anden katete, hvis længde så er (60-x) .


Svar #7
10. marts 2012 af wow12 (Slettet)

kan det passe at hypotenusen bliver 59 cm?


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Kvadratet på hypotenusen er

c2 = x2 + (60-x)2 = 2x2 -120x + 3600

Find nu minimum for c2 som funktion af x. Benyt, at grafen for funktionen c2 er en parabel, der vender grenene opad, så man finder minimum ved at finde parabelens toppunkt.

Intuitivt er del vel klart, at den mindste afstand fremkommer, hvor de to metalstykker er lige store, hvorved hypotenusens mindste længde er 30·√2 .


Skriv et svar til: Hjernevrider!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.