Tysk

die eller sie?

19. marts 2012 af Salihu (Slettet) - Niveau: B-niveau

 

"Wir wohnen in einer schönen, malerischen Stadt mit (...),  und die liegt in einer schönen Gebirgslandschaft (...)"

 

"die" henviser til byen ("Stadt"), men skal det være die eller sie? - en forklaring vil også være god.


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. marts 2012 af 123434 (Slettet)

Ville nok tro at der skal stå sie.


Svar #2
19. marts 2012 af Salihu (Slettet)

Er det fordi man har en hovedsætning, dvs.

"und sie liegt in einer (...)"       hvorimod en bisætning ville lyde      "(...), die in einer schönen G. liegt"


Brugbart svar (2)

Svar #3
19. marts 2012 af Tyskfødt (Slettet)

Du er på den rigtige vej.

Wir wohnen in einer schönen, malerischen Stadt mit (...),  und die liegt in einer schönen Gebirgslandschaft (...)" = korrekt.

Kan sætningen ikke formuleres lidt om ? F.eks.

Wir wohnen in einer schönen, malerischen Stadt , die  in einer schönen Gebirgslandschaft liegt  = her har du en relativsætning

Wir wohnen in einer schönen, malerischen Stadt mit.(...).  und die  Sie liegt in einer schönen Gebirgslandschaft (...)" = 2 hovedsætninger

 

 

 


Svar #4
19. marts 2012 af Salihu (Slettet)

sætningen på dansk er ordret:

"Vi bor i en køn, malerisk by med velbevaret byport, middelalderlig markedsplads osv., og den ligger i et smukt bjerglandskab, hvor (...)"

Jeg kan godt se, sætningen kunne være formuleret mere simpelt, men den er sikkert formuleret sådan, for at teste eleven.

Hvis man skulle oversætte så ordret som muligt - som jeg har forsøgt - skal jeg så beholde "die" eller skrive "sie" ?


Brugbart svar (2)

Svar #5
19. marts 2012 af Tyskfødt (Slettet)

Jeg har funderet lidt. Resultatet blev enten "sie" eller "die"   Lad os sige:  Wir wohnen in einer schönen, malerischen Stadt mit (...),  und die/sie liegt (nu supplerer vi med  obendrein = ovenikøbet) in einer schönen Gebirgslandschaft 


Brugbart svar (3)

Svar #6
19. marts 2012 af Stygotius (Slettet)

Når pronominet er betonet, er det normalt at bruge "der" i stedet for "er", og "die" i stedet for "sie" og "das" i stedet for "es".

der-die-das er betonet, og er-sie-es er ubetonet.

Eks.

"Hast du je ihren Bruder getroffen?  .......Ja, den kenne ich seit lange sehr gut"


Svar #7
20. marts 2012 af Salihu (Slettet)

Min tysklærer sagde i dag, at det skal være "sie"  (jeg har ikke spurgt hvorfor)


Brugbart svar (2)

Svar #8
20. marts 2012 af Stygotius (Slettet)

Han/hun har ikke ret i at det skal hedde"sie.

Et "die" er lige så godt.

Hvorfor i alverden bad du ikke om en grund til påstanden ???


Skriv et svar til: die eller sie?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.