Matematik

Hjælp haster

19. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

Reducering (a-b)^2 +2a(a+b)-b^2

a^2+b^2-2ab+2a(a+b)-b^2 

a^2-2ab+2a(a+b)

kan det passe?

opgave 2 I et koordinatsystem er to vektorer givet ved vektor a=(2,t) og vektor b=(-3,4)

hvor t er et tal, bestem t, så vektorerne a og er ortogonale.

opgave 3 I et koordinatsystem i rummet er en kugle givet ved ligningen
x^2-2x+y^2+6y+z^2+2z+2=0
Bestem kuglens radius og koordinatsættet til dens centrum

nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Reducering: ja, det er korrekt indtil videre. Du skal jo så reducere færdig.

Opg 2. Løs ligningen ab = 0

Opg 3. Kvadratkompletter leddene med x, y og z for sig. Centrum aflæses uden videre til (1;-3;-1) .


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. marts 2012 af peter lind

Opgave 1 ja; men der kan reduceres yderliger

Opgave 2. Hvis a og b er ortogonale gælder a·b = 0

Opgave 3 Kuglens ligning er (x-a)2+(y-b)2+(z-c)2 = r2 hvor r er radius og (a; b; c) er centrum, Brug reglen om kvadratet på en toleddet størrelse på de enkelt led og sammenlign koefficienterne til x, y og z  med koefficienterne i din ligning for at finde centrums koordinater


Svar #3
19. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

opgave 1 får jeg til 4a^2, kan det passe

opgave 2 kan jeg ikke finde ud af 2*-3=-6 og t*4=4t (-6,4t)?

Opgave 3 kan x^2, y^2 og z^2 forvirrer mig. Jeg kan ikke finde ud af det


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Opg 1. er ikke korrekt.

Opg 2. a = (2;t) , b = (-3;4) , så ab = 2·(-3) + t·4 = 0 . Løs nu ligningen i t.

Opg 3

Leddene med x:

x2 -2x = x2 -2·x·1 = x2 -2x·1 + 12 -12 = (x -1)2 -12

Prøv nu selv leddene med y og z .


Svar #5
19. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

Hvordan skal jeg så reducere det?

Opgave 2 får jeg t=-6/4

Opgave 3 fårstår jeg ikke helt, hvor får du 1 tallet fra?


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Opg 1. (a-b)2 +2a(a+b)-b2 = a2 +b2 -2ab + 2a2 + 2ab -b2 = 3a2

Opg. 2. Resultatet er ikke korrekt.

Opg. 3 Man skal se på, hvad der mangler for at komplettere udtrykket (x -a)2 . Man har jo

      (x -a)2 = x2 -2ax +a2

Her har man leddene x2 -2x , så det er klart, at a = 1 , og dermed

      x2 -2x = x2 -2x +1 -1 = (x -1)2 -1

Du må da have været igennem den samme slags øvelse i forbindelse med ligninger for cirkler.


Svar #7
19. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

Hvorfor er opgave 2 forkert?

Jeg har ikke været igennem denne øvelse, så jeg forstår det ikke


Brugbart svar (1)

Svar #8
19. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Opg 2. Fortegnet er forkert. Løs ligningen -6 +4t = 0 .


Svar #9
19. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

mente også 6/4, ved ikke hvad jeg tænkte


Brugbart svar (2)

Svar #10
19. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Et færdigt resultat afleveres som en uforkortelig brøk.


Svar #11
19. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

Opgave 3 

(x-1)^2+(y-3)^2+(z-1)^2=12 kan det passe?


Brugbart svar (1)

Svar #12
19. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej, det er ikke korrekt. Jeg har endda foræret dig centrums koordinater i #1. Leddet på højre side, der bestemmer radius, er heller ikke korrekt.


Brugbart svar (1)

Svar #13
20. marts 2012 af Heeejsa

Kan det passe at:

x leddene: x^2 - 2x +1 - 1 = (x-1)^2 -1

y leddene: y^2 + 3y + 3 -3 = (y+3)^2 -3

z leddene: z^2 - 2z +1 -1 = (z+1)^2 -1 


Brugbart svar (1)

Svar #14
20. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Leddene for x og z er korrekte. Leddene for y er ikke korrekte. Man skal jo kvadrere 3 .


Brugbart svar (1)

Svar #15
20. marts 2012 af Heeejsa

Jeg må være lettere blank her til aften/nat.

Leddene for y:    y^2 + 6y

Så siger du at jeg skal kvardrer 3 og så tænker jeg på tallet 9. Men kunne du ikke giver mig et hint Andersen. :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #16
20. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Jo, man har:

y2 + 6y = y2 + 2·3·y = y2 + 2·3·y + 32 - 32 = (y + 3)2 - 32


Brugbart svar (1)

Svar #17
20. marts 2012 af Heeejsa

Kan det passe at kuglens ligning er

(x - 1)^2 + (y+3)^2 + (z+1)^2 +2 -1 -9 -1 = 0  <=>   (x - 1)^2 + (y+3)^2 + (z+1)^2  = 9

hvor radius er √9 og centrum er (-1,3,-1)

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #18
20. marts 2012 af Heeejsa

centrum(-1,3,1)


Brugbart svar (1)

Svar #19
20. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Kuglens ligning er korrekt, men du har ikke aflæst centrums koordinater korrekt (de er givet i #1). Vær omhyggelig med fortegnene. Kuglens radius kan udtrykkes lidt mere enkelt.


Brugbart svar (0)

Svar #20
20. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Nej, det er helt forkert. Kuglen med centrum C(a;b;c) og radius r har jo ligningen

(x -a)2 + (y -b)2 + (z -c)2 = r2


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.