Matematik

fordoblingskonstant og halveringskonstant

19. marts 2012 af Mariiiaaa (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej :) jeg sidder med en matematik opgave som jeg slet ikke kan finde ud af !! håber der er nogle som ville hjælpe mig. 


OPGAVE 9 - EKSPONENTIEL SAMMENHÆNG:
Når et menneske indtager et rusmiddel eller et medikament, vil stoffet typisk udskilles fra kroppen efter en aftagende eksponentiel udvikling (alkohol er en undtagelse - her sker udskillelsen lineært med tiden).
Ved indtagelse af hash stiger koncentrationen af det aktive stof, THC, hurtigt i blodet. Herfra vil hovedparten optages af kroppens fedtvæv (THC er fedtopløseligt) over 3-4 timer, mens hashrusen står på.  Fra fedtvævet udskilles det meget langsomt tilbage til blodet. Det betyder at kroppen skiller sig af med stoffet med en, i sammenligning med andre rusmidler, meget lang halveringstid. I denne opgave regner vi med, at halveringstiden er 3 døgn.
En person ryger noget hash og optager derved 25 mg THC (1 mg = 0,001 g). Stoffet udskilles eksponentielt med halveringstiden 3 døgn.

1) Bestem fremskrivningsfaktoren for den eksponentielle udvikling.
2) Hvor mange procent THC udskilles der hvert døgn? 
3) Hvor mange mg THC er der tilbage i fedtvævet efter en uge? efter 4 uger? (Hvis man har røget hash, kan det konstateres i urinprøver i op til flere måneder efter indtagelsen).


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. marts 2012 af nielsenHTX

1) forskriften er så f(x)=25*0,5x/3   med b=25 og a=0,51/3  fra f(x)=b*ax

2) forskriften kan så med fordel skrives på b*(1+r)x hvor |1-r| så er den procentvise ændring.

3) bestem f(7) og f(28)


Skriv et svar til: fordoblingskonstant og halveringskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.