Matematik

Potensfunktion og procentstignig hjælp!

22. marts 2012 af hansen1589 (Slettet) - Niveau: B-niveau

He med jer, er der nogle der kan hjælpe mig:)?

En potens funktion er givet ved y=4x^3

Hvor mange procent vokser y med, hvis x vokser med 15%? og hvis x vokser med 25%? og hvis x fordobles?

Kan i hjælp mig???:)


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. marts 2012 af AskTheAfghan

f(x) = 4x3

[ (f(x·1.15) - f(x)) / f(x) ] · 100% = Procentstigning.

[ (f(x·1.25) - f(x)) / f(x) ] · 100% = Procentstigning.


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. marts 2012 af SuneChr

f(x)  =  4·x3

f(1,15·x) = 4·(1,15·x)3


Svar #3
22. marts 2012 af hansen1589 (Slettet)

giver det så ikke 36%?:)

altså 4*0,15^3


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis x vokser relativt med p , skal man beregne

[ (y(x(1+p)) - y(x)) / y(x) ] · 100%

Benyt forskriften til at beregne dette for de forskellige værdier af p .


Svar #5
22. marts 2012 af hansen1589 (Slettet)


Svar #6
22. marts 2012 af hansen1589 (Slettet)

hvad er så procenten?????:), forstpr det ikke helt kan se man skal bruge en formel, men hvordan reducerer/ regner man den ud?


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man skal benytte forskriften y = 4·x3 og får så den procentuelle ændring i y , når x ændres med den relative ændring p:

[ (y(x(1+p)) - y(x)) / y(x) ] · 100% = [ (4·(x(1+p))3 - 4·x3) / (4·x3) ] · 100%

                                                       = [ (1+p)3 - 1 ] · 100%

Beregn dette udtryk for p = 0,15 , p = 0,25, og p = 1 .


Svar #8
22. marts 2012 af hansen1589 (Slettet)

er det så 700??

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Der er tre forskellige spørgsmål, og svarene angives i % .

Svaret på det sidste spørgsmål er 700 % .


Svar #10
22. marts 2012 af hansen1589 (Slettet)

okay, hvis jeg skal finde ud af hvad y vokser med, hvis x vokser med 15%?, hvad er så svaret!?, jeg forstår det ikke helt når du bare sætter en lang formel op, prøv at give mig resultatet, så jeg bruge det, til at lave den andre opgaver. Det er svært at overskue, når du ikke nævner resultatet?:)


Svar #11
22. marts 2012 af hansen1589 (Slettet)

??????????????????????????????????????????????????????????????????????? kom nu!!! så hjælp````


Brugbart svar (1)

Svar #12
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er jo meningen, at du selv skal lave lidt af arbejdet i opgaven (eller det hele?).

Du har fået fremgangsmåden serveret i flere indlæg ovenfor, og en færdig formel lige til at sætte ind i i #7.

Og du var jo i stand til at regne det ud for det sidste tilfælde.

 


Brugbart svar (1)

Svar #13
22. marts 2012 af mathon

kort
                                          (1+ry) = (1+rx)a
dvs
                                          1+ry = (1+0,15)3 = 1,52088

                                          ry  = 0,52088 = 52,088 %


Svar #14
22. marts 2012 af hansen1589 (Slettet)

TAK:)


Brugbart svar (1)

Svar #15
22. marts 2012 af SuneChr

Når x vokser med 15%  er x vokset til  (x + 15/100·x) = 1,15·x

Når x er x  er y = 4·x3

Når x i stedet er (1,15·x) er y = 4·(1,15·x)3 = 4x3·1,153  hvoraf det ses, at y samtidig er vokset 1,153 gange så meget.

y-s stigning i % er da:   100%·(y efter - y før) / y før

Fuldstændig, som tidligere udførligt beskrevet.

Giv dig nu tid til at læse alle indlægene ordentlig igennem, frem for at tude som et Falck-horn # 11.


Svar #16
22. marts 2012 af hansen1589 (Slettet)

hvis x fodboles, så skal det fordobles med 100% ik?

så: (1+1)^3=8

8*100=800%? er det rigtig?


Brugbart svar (1)

Svar #17
22. marts 2012 af mathbj (Slettet)

Hvis formlen hedder f(1,15·x) = 4·(1,15·x)3 skal man så ikke først bestemme en vilkårlig værdi for x? For eksempel 10:

f(1,15·x) = 4·(1,15·10)3 = 6083,5 og så dividere det med 10 = 608,35%?


Brugbart svar (1)

Svar #18
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det er der jo taget højde for i udtrykket i #7. Som man ser forkortes det valgte x ud . Den procentuelle ændring afhænger ikke af værdien af x.


Skriv et svar til: Potensfunktion og procentstignig hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.