Matematik

Jacobi matrix

26. marts 2012 af darde-disco (Slettet)

Hjælp.

Overvej transformationen f : R2 → R2, defineret ved
f(x,y) := (y^5,x^3).

(a) Find Jacobi matrixen for f og dens determinant.
 

(b) Lad D være mængden af punkter (x,y) i R^2 hvor 0≤ x ≤1 og 0 ≤ y ≤ 1. Find en funktion g : R^2 → R hvor

 

dobbelt Integral med græserne 0 til 1 h(x,y)dxdy = dobbelt Integral med græserne 0 til 1 h(y^5,x^3)·g(x,y)dxdy

 

gælder for alle funktioner h : D ! R som er integrable i D.

 

Tak på forhånd.


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Opstil matricen

og beregn dens determinant.


Svar #2
26. marts 2012 af darde-disco (Slettet)

Jeg kan jo ikke differentiere den ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvorfor dog ikke? Man finder de partielle afledede af hver af koordinatfunktionerne.


Svar #4
26. marts 2012 af darde-disco (Slettet)

Kan det passe at x=x(u,v) og y=(y(u,v)? undskyld men jeg er helt lost:/ 


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad er u og v ?

Man har vektorfunktionen

f(x,y) = (f1(x,y) , f2(x,y)) = (y5 , x3) , hvoraf fås

∂f1/∂x = 0 , ∂f1/∂y = 5y4 , ∂f2/∂x = 3x2 , ∂f2/∂y = 0 .

Beregn nu Jacobideterminanten

det(J) = ∂f1/∂x · ∂f2/∂y - ∂f1/∂y · ∂f2/∂x


Svar #6
26. marts 2012 af darde-disco (Slettet)

Kan det passe at det vil give -15x^2*y^4?


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja.


Svar #8
26. marts 2012 af darde-disco (Slettet)

Super. tusind tak. 


Svar #9
26. marts 2012 af darde-disco (Slettet)

Undskyld forstyrrer igen - men hvad menes der med find en funktion g? 


Brugbart svar (1)

Svar #10
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Der menes, at man skal angive en funktion g(x,y) , der opfylder de angivne betingelser for alle funktioner h , som er integrable på enhedskvadratet D.


Brugbart svar (1)

Svar #11
26. marts 2012 af TheB (Slettet)

#9

 

Fik du løst problemet?


Svar #12
26. marts 2012 af darde-disco (Slettet)

Nej ik b:/


Brugbart svar (1)

Svar #13
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Spm b) har selvfølgelig noget med spm a) at gøre.

Man betragter en integrabel funktion h(x,y) på enhedskvadratet D og vil så beregne

A = ∫∫D h(x,y) dxdy .

Her skifter man variable fra (x,y) til (u,v) bestemt ved (x,y) = (v5,u3) , så

A = ∫∫D h(x,y) dxdy = ∫∫D h(v5,u3) det(J) dudv

Integrationsdomænet D er det samme, fordi de to funktioner v5 og u3 jo afbilder [0;1] på [0;1]. Nu kan man så se, hvad en mulighed for funktionen g(x,y) kan være.


Svar #14
26. marts 2012 af darde-disco (Slettet)

Så langt er jeg med at f(x,y) = g(u,v). Men er i tvivl om hvordan g præcit skal udtrykkes. 


Brugbart svar (1)

Svar #15
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Hvad mener du med, at f(x,y) = g(u,v) ?

Skrevet lidt anderledes har vi fra #13

A = ∫∫D h(x,y) dxdy = ∫∫D h(f(x,y)) det(∂f/∂(x,y)) dxdy


Svar #16
26. marts 2012 af darde-disco (Slettet)

∫∫Df(x,y) dxdy = ∫∫D g(u,v) / d(x,y)/d(u,v)/ dudv 


Brugbart svar (1)

Svar #17
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Hvad er så f(x,y) her, og hvorfor beregner du det integral?


Brugbart svar (1)

Svar #18
26. marts 2012 af TheB (Slettet)

#16

Der må menes, at f er f(x,y) := (y^5,x^3) stadig. g er så nok f med andre variable. Har jeg ret i det?


Svar #19
26. marts 2012 af darde-disco (Slettet)

#18 

sådan forstår jeg det også. Og så er spørgsmålet om at finde funktionen g med andre variable, der gælder for alle h. 


Brugbart svar (0)

Svar #20
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Men hvorfor ser du på det integral i #16. Hvis f(x,y) er vektorfunktionen f(x,y) fra #0, er dette integral på venstre side en vektor.

Det du nok tænker på, er integralet i #14, hvor man integrerer en vilkårlig integrabel funktion h(x,y), skifter variable, og så får Jacobideterminanten skubbet ud som faktor i integranden. Og ved at vælge

g(x,y) = det(∂f/∂(x,y)) = -15·x2·y4 ,

hvor f(x,y) er vektorfunktionen fra #0, har man opnået, at den søgte identitet gælder for enhver integrabel funktion h(x,y).


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.