Matematik

hjælp!

05. april 2012 af marieholstrup (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har brug for hjælp til denne opgave!

det er potens.

opgaven lyder således:

Grafen for en potensfunktioner y = b * x a går gennem punkterne (4,24) og (25,375)

a) bestem tallene a og b

b) bestem x, når y= 11,5

har brug for hjælp, er lost her!

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. april 2012 af peter lind

sæt de 2 punkter ind i formlen. Det giver 2 ligninger til bestemmelse af a og b. Deler du ligningerne med hinanden, går b ud, så du har en kigning med en ubekendt

b) løs ligningen 11,5  = b*ax


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. april 2012 af AskTheAfghan

C-niveau.   Benyt, at   a = (y2/y1)1/(x2-x1)    (redigeret)

To ligninger, der divideres med hinanden, fås

y2/y1 = (x2/x1)a ⇒ a = log(y2/y1) / log(x2/x1)


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

C-niveau eller ej. Opgaven beskæftiger sig med en potensfunktion. Den formel, du angiver her, kan benyttes for en eksponentiel model, ikke for en potensfunktion. Her får man i stedet

a = log(y2/y1) / log(x2/x1)


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. april 2012 af AskTheAfghan

#3

My mistake. Har man et niveau på C i matematik, kræver der ikke særlig meget viden om at regne det avancerede 'to ligninger med to ubekendte' (#1). Man benytter derfor en formel istedet for at regne det selv ud.


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der er jo heller ikke reelt tale om at løse to ligninger med to ubekendte.


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. april 2012 af AskTheAfghan

#5

'To ligninger med to ubekendte' opfatter jeg sådan:

  f(x) = b·xa

        l:    f(4) =          b·4a     = 24

        ll:   f(25) =        b·25a   = 375

                  , hvor man skal finde/bestemme a og b.

Hvis ikke, så ved jeg egentlig ikke hvad 'to ligninger med to ubekendte' betyder.


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, men den ene ubekendte forsvinder jo straks ved divisionen til ligningen i #2 som også nævnt i #1, og det er vel en problemstilling, der er behandlet i bogen.


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. april 2012 af AskTheAfghan

#7

OK. Alt er i orden nu.


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. april 2012 af Krabasken (Slettet)

# 3

 

y2 = b * (x2)^a
 

y1 = b * (x1)^a
 

--------------- dividér den øverste med den nederste
 

y2/y1 = (x2/x1)^a
 

Hvorfor skulle den formel ikke kune bruges i forbindelse. med potens-funktioner ?


Brugbart svar (1)

Svar #10
05. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Læs svaret i #3, der henviser til den udstregede del i #2, før det blev udstreget.


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. april 2012 af Krabasken (Slettet)

375 = b * (25)a
25 = b * (4)a
--------------- dividér den øverste med den nederste
a)
15 = (25/4)a
a*log(25/4) = log( 15)
a = log(15) / log(25/4) = 1,477724322
25 = b * 4a = b * 41,477724322
b = 3,2230075
---------------------------
b)
11,5 = b * xa
xa = 11,5 / b
x = a√(11,5/b) = 1,4777√(11,5/3,22301)
x = 2,3651
---------------------------
Næste gang, så tænk over en lidt bedre overskrift,
så andre kan finde din opgave,
hvis de får brug for det ;-)

Skitse vedhæftet - go' påske !
 

Vedhæftet fil:1 Maria.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #12
06. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Ups - jeg var kommet til at skubbe lidt til punkt A

Nu er det rigtigt ;-)

Vedhæftet fil:2 Maria.PNG

Brugbart svar (2)

Svar #13
06. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Så prøver vi lige igen:

a) Ifølge opgaven (#0) er de to punkter (4,24) og (25,375) . Derfor er

a = log(y2/y1) / log(x2/x1) = log(375/24) / log(25/4)

                                           = log(125/8) / log(25/4) = log( (5/2)3 ) / log( (5/2)2 )

                                           = 3/2 (eksakt)

og dermed

b = y1 / (x1a) = 24 / 43/2 = 24 / 23 = 24 / 8 = 3 .

Forskriften er derfor

          f(x) = 3 · x3/2

b) Her skal man løse ligningen f(x) = 11,5 , dvs

3·x3/2 = 23/2 , eller

x = (23/6)2/3 = 2,449351

Ekstra stærke briller:    /@_@/


Brugbart svar (1)

Svar #14
06. april 2012 af Krabasken (Slettet)

# 13

Tak for korrektionen

- og hinkestenene . . .

God påske !

( - og så BLÅ briller - nu mangler jeg bare skægget )

;-)


Svar #15
06. april 2012 af marieholstrup (Slettet)

er total forvirret nu??

er det andersen11's forklaringen jeg skal gå efter?

og tak til alle jer der prøver på at hjælpe mig i sku dejlige ;)


Brugbart svar (1)

Svar #16
06. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Opgaven med de givne punkter fra #0 er løst i #13.


Brugbart svar (1)

Svar #17
06. april 2012 af peter lind


Svar #18
08. april 2012 af marieholstrup (Slettet)

tak for hjælpen _:)


Skriv et svar til: hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.