Matematik

Faktorisering

16. april 2012 af rexden1 - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa,

Findes der en generel måde / algoritme som man kan bruge når man skal faktorisere et n'te grads polynomium uden brug af polynomiums division ?

hvis... kunne I da vise et eksempel med et 3 grads polynomium - blot for forståelsens skyld.

på forhånd tak !

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. april 2012 af JesperHP (Slettet)

nej


Brugbart svar (2)

Svar #2
16. april 2012 af JesperHP (Slettet)

Et n'te grads polynomie kan ikke nødvendigvis faktoriseres, da det ikke nødvendigvis har nogen og dermed heller ikke n rødder (hvis vi taler om reelle rødder). If. Algebraens grundsætning har ethvert n'te gradspolynomie n rødder, men da inkluderer man de komplekse løsninger. Der findes en formel .. relativt kompliceret for løsning af tredjegradspolynomier, - tro mig polynomiedivision er lettere hvis man har gættet en rod. MEn med poynomier af højere grad løser man dem i praksis numerisk det er un i matematikopgaver at polynomier har pæne rødder.


Brugbart svar (2)

Svar #3
16. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Et polynomium af n'te grad med reelle koefficienter kan faktoriseres i faktorer, der er 1. eller 2.-gradspolynomier med reelle koefficienter; men der er ikke nogen generel algoritme til at gøre dette. Der findes kun generelle formler for polynomier af graderne 1, 2, 3, og 4.

Det er dog tit muligt (især i konstruerede matematikopgaver) at gætte en eller flere af rødderne i et forelagt polynomium. Hvis polynomiet har hele koefficienter, vil mulige rationale rødder kunne dannes ud fra faktorerne i polynomiets koefficienter af grad n og grad 0. har man gættet en rod, kan man derved ved polynomiers division reducere graden af polynomiet.


Brugbart svar (2)

Svar #4
16. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Et tredjegrads plynomium kan faktoriseres i a*(x-rod1)*(x-rod2)*(x-rod3), hvor rødderne enten er komplekse eller virkelige for tredjegradsligningen f(x)=0. Søg under løsning af tredjegradsligning.

Det var på denne baggrund, at komplekse tal overhovedet blev opfundet, endda længe før negative tal blev opfundet.

Bemærk at en 3.gradsligning uden sidste led, f.eks. 4x3  - 5x2 + 8x = 0, kan reduceres med x, da x=0 er rod. Hermed fås f(x) = (4x2 - 5x +8) * x.


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Der findes blandt andet p/q metoden til at gætte en rod..

Regneprogrammer er også hurtige til at "gætte"


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

På ti kan alle de reele og komplekse rødder findes med kommandoen czeros(f(x), x).

Virtual ti-89 kan downloades gratis på deres hjemmeside. Ligeledes den påkrævede model OS (rom).


Skriv et svar til: Faktorisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.