Matematik

isolere

21. april 2012 af Jona5336 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej hvordan isolere jeg x i udtrykket e^x -1=4*(1-e^-x)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2012 af Walras

Gang ind i parentesen. Isoler ex på den ene side af lighedstegnet. Tag da ln() på begge sider.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen er en forklædt 2.-gradsligning i ex . Gang ind i parentesen og gang så ligningen med ex:

e2x -5·ex +4 = 0 ,

svarende til ligningssystemet

y2 -5y +4 = 0 , ex = y , x = ln(y) , y > 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2012 af Walras

#2 Vist ikke helt..

ex-1=4(1-ex) <=> ex-1=4-4ex <=> 5ex=5 <=> ex=1 <=> x=ln(1) <=> x=0


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Men det står der jo ikke i #0. Der står jo vitterligt

ex -1 = 4·(1 - e-x) ,

hvilket fører til ligningen i #2.


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. april 2012 af NejTilSvampe

#8 - 

det er (1-e^-x)  ikke (1-e^x)

------------

e^x - 1 = 4 - 4e^-x

e^x + 4e^-x - 5 = 0

z = e^x =>

z + 4z^-1 -5 = 0

z^2 -5z + 4 = 0

(z-4)(z-1) = 0

(e^x - 4)(e^x - 1) = 0


Skriv et svar til: isolere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.