Dansk
Ungdomsbevægelser
22. august 2005 af
Micc_86 (Slettet)
Hej. I morgen skal jeg lave et lille fremlæggeæse svarende til 10 minutter, hvor jeg blandt andet skal fortælle lidt om Ungdomsbevægelserne i mellemkrigstiden.
Der er dog noget, som jeg har lidt svært ved at forstå eller hvertfald få sammenhæng i, da alt det der politisk halløj ikke lige er min stærke side :s
Nedstående er et lille udsnit, som jeg skal fortælle om/forklare, men nogle af ordene (de store!) gøre sgu mig lidt forvirret. Så er der nogen, som lige kunne fortælle, hvad det er der står - bare kort? :)
"Disse aktiviteter fik en vældig opsving i mellemkrigstiden, både gymnastikforeningerne og spejderbevægelsen havde stor tilslutning, og en dansk vandrebevægelse blev oprettet i 1930 med stor succes. Samtidig foregik der i et vist omfang en POLITISERING indenfor gymnastikforeningerne og spejderbevægelsen. Skønt disse bevægelser normalt var partimssigt upolitiske, var de fleste ideologiske KONSERVATIVT FARVEDE. De var NATIONALE og KRISTLIGE (spejderbevægelsen) og organiseret efter MILITÆRE LEDER- OG ELITEPRINCIPPER. Denne ideologiske struktur blev tydelig i 30'erne hvor gruppen indenfor begge bevægelser åbent udtrykte FASCISTISKE SYMPATIER, noget de ledende i bevægelserne imidlertid tog afstand fra."
Der er dog noget, som jeg har lidt svært ved at forstå eller hvertfald få sammenhæng i, da alt det der politisk halløj ikke lige er min stærke side :s
Nedstående er et lille udsnit, som jeg skal fortælle om/forklare, men nogle af ordene (de store!) gøre sgu mig lidt forvirret. Så er der nogen, som lige kunne fortælle, hvad det er der står - bare kort? :)
"Disse aktiviteter fik en vældig opsving i mellemkrigstiden, både gymnastikforeningerne og spejderbevægelsen havde stor tilslutning, og en dansk vandrebevægelse blev oprettet i 1930 med stor succes. Samtidig foregik der i et vist omfang en POLITISERING indenfor gymnastikforeningerne og spejderbevægelsen. Skønt disse bevægelser normalt var partimssigt upolitiske, var de fleste ideologiske KONSERVATIVT FARVEDE. De var NATIONALE og KRISTLIGE (spejderbevægelsen) og organiseret efter MILITÆRE LEDER- OG ELITEPRINCIPPER. Denne ideologiske struktur blev tydelig i 30'erne hvor gruppen indenfor begge bevægelser åbent udtrykte FASCISTISKE SYMPATIER, noget de ledende i bevægelserne imidlertid tog afstand fra."
Svar #1
22. august 2005 af MHE (Slettet)
POLITISERING - blive gjort politisk orienteret
KONSERVATIVT FARVEDE - konservatisme går (meget overfladisk - don't flame me anyone) ud på at bevare de gamle klassiske dyder i samfundet, typisk siger man i Danmark Gud, konge og fædreland.
NATIONALE og KRISTLIGE - giver vel forhåbentlig sig selv?
MILITÆRE LEDER- OG ELITEPRINCIPPER - rangorden, hård disciplin. Eliteprincip betyder, at de, der er de bedst stillede i samfundet styrer.
FASCISTISKE SYMPATIER - fascismen florerede i Benito Mussolinis Italien under 2. verdenskrig. Igen meget overfladisk var (er) fascime en styreform, hvor staten kontrollerer alt og individet er meget undertrykt.
Hjalp det lidt?
KONSERVATIVT FARVEDE - konservatisme går (meget overfladisk - don't flame me anyone) ud på at bevare de gamle klassiske dyder i samfundet, typisk siger man i Danmark Gud, konge og fædreland.
NATIONALE og KRISTLIGE - giver vel forhåbentlig sig selv?
MILITÆRE LEDER- OG ELITEPRINCIPPER - rangorden, hård disciplin. Eliteprincip betyder, at de, der er de bedst stillede i samfundet styrer.
FASCISTISKE SYMPATIER - fascismen florerede i Benito Mussolinis Italien under 2. verdenskrig. Igen meget overfladisk var (er) fascime en styreform, hvor staten kontrollerer alt og individet er meget undertrykt.
Hjalp det lidt?
Svar #2
22. august 2005 af Nikita_86 (Slettet)
POLITISERING indenfor gymnastikforeningerne og spejderbevægelsen = foreningerne og bevægelsene blev mere politiske/politisk beviste
KONSERVATIVT FARVEDE = vil sig at de har en tendens til at orintere sig ude på højrefløjen. dvs. konservative folkeparti/dansk folkepart. (generelt vil det betyde at de går ind for "gud, konge og fædreland")
NATIONALE og KRISTLIGE, er ikke helt klar over hvor du vil hen...
MILITÆRE LEDER- OG ELITEPRINCIPPER = betyder at de har en klassisk ledelses opdeling, med et bestemt fastlagt heraki. oftest vil der her være én leder. ofte vil der være indslag af "gude dyrkelse" i forhold til den verste leder.
FASCISTISKE SYMPATIER = kender du ikke til facismen i Italien? (General Franco)
KONSERVATIVT FARVEDE = vil sig at de har en tendens til at orintere sig ude på højrefløjen. dvs. konservative folkeparti/dansk folkepart. (generelt vil det betyde at de går ind for "gud, konge og fædreland")
NATIONALE og KRISTLIGE, er ikke helt klar over hvor du vil hen...
MILITÆRE LEDER- OG ELITEPRINCIPPER = betyder at de har en klassisk ledelses opdeling, med et bestemt fastlagt heraki. oftest vil der her være én leder. ofte vil der være indslag af "gude dyrkelse" i forhold til den verste leder.
FASCISTISKE SYMPATIER = kender du ikke til facismen i Italien? (General Franco)
Svar #3
22. august 2005 af Micc_86 (Slettet)
Jo jo jo - kender skam godt til facismen i Italien etc. Og tak for diffinitionerne :)
Det er nu ikke fordi, at jeg ikke fatter de enkelte ord for sig selv, men mere, at jeg slet ikke kan forklare - specielt den sidste linie - i mine egne ord. :s
Det er nu ikke fordi, at jeg ikke fatter de enkelte ord for sig selv, men mere, at jeg slet ikke kan forklare - specielt den sidste linie - i mine egne ord. :s
Skriv et svar til: Ungdomsbevægelser
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
