Matematik
Isolere x...
Følgende ligning: (4x - 8x^3) / sqrt(x^2 - x^4) = 0
Hvordan kan man evt. isolere x, for mig virker det ikke menneskeligt, men dog må det jo være muligt :-o
Tak? :)
Svar #1
02. maj 2012 af HrQuantum (Slettet)
Jamen.. x^2 - x^4 vil være negativ, uanset hvad. Og man kan ikke tage kvadratroden af et negativ tal.
Svar #2
02. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)
Sæt en fælles faktor uden for parentes i tælleren og gør noget tilsvarende i nævneren og forkort så.
(4x - 8x3) / √(x2 -x4) = 4x·(1 - 2x2) / √(x2·(1 - x2)) = 4x·(1 - 2x2) / (|x|·√(1 - x2))
Brøken kan kun blive 0 , hvis tælleren er lig med 0 og nævneren ikke er det.
Kvadratroden skal være ikke-negativ, og da den ikke må blive 0, ender man med at løse ligningen
1 - 2x2 = 0 med betingelsen 0 < |x| < 1 .
Svar #3
02. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)
#1
Det er bestemt ikke korrekt. For |x| ≤ 1 er x2 ≥ x4 .
Svar #4
02. maj 2012 af mathon
(4x - 8x3) / √(x2·(1 - x4) = 0 x ≠ ± 1
4x(1-2x2) / (x√(1 - x4) = 0
4(1-2x2) / √(1 - x4) = 0
4(1-2x2) = √(1 - x4)
(4(1-2x2))2 = 1 - x4
16(1 - 2x2)2 = 1 - x4
16(1 - 4x2 + 4x4 = 1 - x4
16 - 64x2 + 64x4 = 1 - x4
65x4 - 64x2 + 15 = 0
med z = x2
65z2 - 64z + 15 = 0
z = 5/13 v z = 3/5
x = ±√(5/13) v x = ±√(3/5)
Svar #6
02. maj 2012 af davidsh (Slettet)
De imaginære løsninger er jeg selvfølgelig ikke interesset i :) Tak for hjælpen, jeg har dog ikke lige kigget din løsning igennem og prøvet at selv reducere mm. men det ser lovende ud! Desuden var mit oprindelige problem af phytagoræsisk oprindelse, så det med x mellem 0 og 1 giver jo fantastisk meget mening
Svar #8
02. maj 2012 af davidsh (Slettet)
#4
Ved første linie i din reduktion, hvordan får du √(x^2 * (1 - x^4) til at være √(x^2 - x^4) ?
Svar #9
02. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)
#8
Det er heller ikke korrekt. Man bør her se bort fra #4.
Svar #10
02. maj 2012 af davidsh (Slettet)
3x*(1-2x^2) / sqrt(1-x^2) = 0
3x*sqrt(1-x^2)*x^2
sqrt(3x^2 - 3x^4)*x^2
sqrt(3x^4 - 3x^8)
3x^4 - 3x^8
x^4 - x^8
x^4 / x^4 - x^8 / x^4
1 - x^4
hvad er fejlen?
Svar #11
02. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)
#10
Hvor kommer faktoren 3 fra? Det er heller ikke korrekt, at
(1 - 2x2) / √(1-x2) er lig med √(1-x2) · x2 .
Det er i det hele taget svært at se, hvad det har med opgaven at gøre.
Du starter med en ligning, der ikke har noget med opgaven at gøre, og efterfølgende kommer en række udtryk, der ikke er lig med hinanden.
Svar #12
02. maj 2012 af mathon
#4
(4x - 8x3) / √(x2·(1 - x2) = 0 x ≠ ± 1
4x(1-2x2) / (x√(1 - x2) = 0
4(1-2x2) / √(1 - x2) = 0
4(1-2x2) = √(1 - x2)
(4(1-2x2))2 = 1 - x2
16(1 - 2x2)2 = 1 - x2
16(1 - 4x2 + 4x4 = 1 - x2
16 - 64x2 + 64x4 = 1 - x2
64x4 - 65x2 + 15 = 0
med z = x2
64z2 - 65z + 15 = 0
z = (65-√(385)) / 128 v z = (65+√(385)) / 128
x = ±√((65-√(385)) / 128) v x = ±√((65+√(385)) / 128)
Svar #13
02. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)
#12
Hvordan kommer du fra
4(1-2x2) / √(1 - x2) = 0
til
4(1-2x2) = √(1 - x2)
?
(jvf. bemærkningen i #7) .
Opgavens løsning findes (se #2) ved at løse ligningen
1 - 2x2 = 0 med betingelsen 0 < |x| < 1 ,
dvs. x2 = 1/2 , eller x = ±(√2)/2 .
Skriv et svar til: Isolere x...
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
