Matematik

Modellering af variabelsammenhænge

04. maj 2012 af Formelsamling (Slettet) - Niveau: A-niveau

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om en potensmodel f(x) = b · xa . Man skal beregne

[ (f(x·1,30) - f(x)) / f(x) ] · 100%

med den benyttede model.


Svar #2
04. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Kan ikke helt forstå det du skriver. 

Jeg får forskriften:

y = 0,003596 * x0,76693

Hvordan skriver du det op helt konkret?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Undersøg 2 tilfældige tal, f.eks. f(1) og f(1,30) og find procentændringen.


Svar #4
04. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Kan ikke helt se hvordan jeg skal gøre det i forhold til den formel der er beskrevet i #1.

Vil du ikke godt uddybe hvad du mener? Eller endnu bedre, skrive det du siger?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Hvad betyder f(1) ...?

Du skal finde procentændringen i f(x).


Svar #6
04. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

At man sætter 1 ind på x's plads. Men forstår ikke hvorfor du vil have mig til det?

Jeg vil bare vide hvor meget kraftpåvirkningen øges, når vinklen øges med 30% ..

 


Svar #7
04. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

f(x) = 0,003596 * x^0,76693   ... forskriften du har fundet!

f(1)  =  ______?                    (vinklen x, tilfældigt tal, her valgt 1)

f(1.30) =  ______?                (vinklen x er øget med 30 %)

Hvad er procentændringen af de to?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. maj 2012 af peter lind

Du skal undersøge hvor meget kraftpåvirkningen stiger når vinklen øges 30%. Hvis vinklen oprindelig er x vil den forøgede vinkel være 1,3*x. du kan sætte det ind i funktionsudtrykket og dividere de 2 resultater med hinanden. Du vil så opdage at x går ud, så stigningen er uafhængig af hvad x er. Du kan så enten regne med variablen x i og finde et resultatet eller du kan bruge en specifik  værdi af x. Hvis du bruger en specifik værdi vil x=1 være den det er nemmest at regne med.


Brugbart svar (1)

Svar #10
04. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man skal undersøge procentændringen mellem f(x) og f(x·1,30) . Den procentuelle ændring er uafhængig af x. Indsæt den fundne model i udtrykket i #1:

[ (f(x·1,30) - f(x)) / f(x) ] · 100% = [ (b·(1,30x)a - b·xa) / (b·xa) ] · 100%

                                                     = [ 1,30a - 1 ] · 100%

Udregn nu dette for den aktuelle værdi af a.


Svar #11
04. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Super - tusind tak skal i have! 

#10:

 [ 1,30a - 1 ] · 100% = ca 22 % :-) 

Hvis vi antog at dette var en eksponentiel funktion - hvordan skulle jeg så have udregnet det? kan huske noget med r-a=1 eller sådan noget. Kunne være dejligt hvis du kunne komme med en konkret fremgangsmetode for måde eksponentielle og potensfunktioner.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Den generelle fremgangsmåde fremkommer jo netop ved at benytte udtrykket i #1, hvor man erstatter den relative ændring 0,30 med det for opgaven relevante tal.


Skriv et svar til: Modellering af variabelsammenhænge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.