Matematik

Forskrift til parabel

04. maj 2012 af mathbj (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder med en graf (som I desværre ikke kan komme til at se) med en 'glad' parabel, som jeg skal finde en forskrift til, da jeg skal finde to forskellige arealer som parablen afgrænser, men jeg kan ikke umiddelbart huske hvordan jeg laver en funktion. Jeg ved dog at der er tale om en anden gradsligning. Hvordan finder jeg a, b og c ved at se på grafen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. maj 2012 af peter lind

Du kan aflæse nogle punkter på grafen og bruge dem til at finde funktionsforskriften. Skæringer med akserne er de bedste at aflæse


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

y = a(x-r1)(x-r2)

c = skæring med y-aksen

du kan også bruge toppunktsformlen, eller regression.


Svar #3
04. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Jeg kan se at parablen skærer y-aksen i 2,5, dermed er c = 2,5. Der er ingen skæring med x-aksen. Ved toppunktformlen skal man jo, bl.a. bruge b og a. Hvordan finder jeg a og b?


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. maj 2012 af peter lind

Hvis du har toppunktet kan du  bruge at f'(x) = 0 i toppunktet til at finde en sammenhæng mellem a og b. Dermed kan du eliminere enten a eller b i funktionsudtrykket. Brug derefter y værdien i toppunktet til at finde den manglende. Du kan også bruge toppunktformlen direkte. Det giver 2 ligninger med 2 ubekendte.

 


Svar #5
04. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Det vil sige f'(x) = 2ax + b = 0. Toppunktet = (2; 0,5). Og så kan jeg finde a ved at jeg eliminere b, mens jeg sætter toppounktets koordinater ind 0,5 = 2·a·2, a = 0,125. Hvilket jeg sætter ind i f' og finder b til 0,5 = 2·0,125·2 + b, b = 0

a = 0,125

b = 0

c = 2,5

f(x) = 0,125x2 + 2,5

Det er vist ikke rigtigt!  


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man har af toppunktet (xT;yT) = (2 ; 1/2) og c = 5/2, at

2·a·2 + b = 0

og

a·22 + b·2 + (5/2) = 1/2 ,

dvs

4a + b = 0

4a + 2b = (1/2) - (5/2) = -2

Heraf ses

b = -2, og dermed

a = -b/4 = 1/2


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. maj 2012 af peter lind

Hvis du sætter toppunktets værdi ind får du 2*a*2 +b = 0   og dermed b = -4a


Svar #8
04. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Hvis man har en funktion der hedder f(x) = 1/2x2 - 2x + 5/2 hvad betyder g(x) = f(x) - 1? Betyder det at man trækker 1 fra 5/2?


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det betyder, at man trækker 1 fra forskriften for f(x).

Indsæt forskriften for f(x) i definitionen for g(x). Så får man

g(x) = f(x) - 1 = 1/2x2 - 2x + 5/2 - 1


Skriv et svar til: Forskrift til parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.