Matematik

Parabler, ,Hjææælp

05. maj 2012 af Abdulzim (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Et A-sommerhus har en gavl med mål som vist på figuren nedenfor. I gavlen ønskes isat et vindue, der har form som et rektangel.

 


Bestem målene a og b, under forudsætning af at der gennem vinduet ønskes størst mulig lysmængde.

Vedhæftet fil: sad.png

Svar #1
05. maj 2012 af Abdulzim (Slettet)

Læg mærke til filen som er vedhæftet


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Hvad har det med parabler at gøre?

Jeg synes, der mangler flere informationer til det.

AT = ((8/2)·5)/2 = 10

AG = AT - a·b

8 = 2x + a ⇒ a = 8 - 2x

φ = tan(5/(8/2)) = tan(b/(a/2)) = tan(b/(4 - x))

dvs

tan(5/(8/2)) = tan(b/(4 - x)) ⇒ b = (4 - x)·(5/4)

AG = AT - a·(4 - x)·(5/4)


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Af de tre ensvinklede trekanter ser man, at der gælder

5/8 = b/(8-a) = (5-b)/a ,

hvorfor

b = (5/8)(8-a)

Arealet af det rektangulære vindue er

A = a·b = (5/8)·a·(8-a)

Grafen for funktionen A(a) er en parabel med grenene nedad, med rødderne a = 0 og a = 8, så dens toppunkt er ved a = 4. Det maksimale areal for vinduet fås da med a = 4, b = (5/4) .

(Nu forstår #2 måske bedre, hvad det har med parabeler at gøre?).


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Til #3

De tre trekanter, jeg nævner, er den helt store trekant med (højde,grundlinine) = (5 , 8) , den øverste grå trekant med (h,g) = (5-b , a) og så den trekant, der fremkommer ved at skubbe de to nederste grå trekanter sammen til en trekant med (h,g) = (b , 8-a) .


Skriv et svar til: Parabler, ,Hjææælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.