Matematik

Variabelsammenhænge

08. maj 2012 af Formelsamling (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej har en opgave om eksponentielle funktioner. Jeg ved ikke om jeg skal indstille min regressionsliste til at være:

1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006
eller blot 
1 2 3 4 5 6 7

Da vi netop opererer med P0 - håber i forstår?

I får lige opgave formuleringen:

År                              1999        2000           2001        2002           2003          2004        2005      2006

Solenergi (MW)      7               11,7            15,6          22,6             32,8           49,4          68,9      116,4

Tabellen viser for hvert af årene 1999-2006 mængden af udvundet solenergi i Spanien. I en model antages det, at den udvunde solenergi P (målt i MW) som funktion af tiden t (målt i år efter 1999) med tilnærmelse kan beskrives ved sammenhængen

                                              P = P0 *  at

hvor P0 og a er tal.

a) Benyt tabellens data til at bestemme tallene P0 og a.

b) Benyt modellen til at forudsige mængden af udvundet solenergi i Spanien i år 2008 samt til at forudsige, hvornår udvindingen af solenergi i Spanien overstiger 400 MW.


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven angiver, at tiden t måles i år efter 1999. Derfor sættes 1999 til t = 0 . Lav regression på tabellens data med en eksponentiel model.

b) Beregn y(2008-1999) og løs ligningen y(t) = 400 .


Svar #2
09. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Tak for det hurtige svar. 

Af regressionen fås y = 7,26046 * 1,4702x

7,26046 * 1,470211 = 503,622

I år 2008 er mængden af udvundet sol, ifølge modellen, 503,6 MW.

400 = 7,26046 * 1,4702x

x = 10,4023

Hvad er det præcis jeg gør med dette tal?


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Vær konsekvent og kald den uafhængige variable for t i stedet for x, når nu opgaven gør det. Den variable t er angivet som antal år efter 1999.


Svar #4
09. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Det skal jeg gøre. Til slut vil jeg lige høre, om man altid skal bære sig ad med at skifte årstallene ud med 0, 1 2 .. osv når man løser denne type opgaver? Altså når der står at noget er målt i år efter et eller andet. - Jeg håber du forstår hvad jeg mener. Normalt plotter man bare tallene direkte ind, hvadenten det er op excel eller ti89. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

I opgavens spm a) skal man beregne produktionen i året 2008 efter modellen. Du har beregnet det i året 2010.


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Når opgaven angiver, at t er antal år efter et bestemt tidspunkt, skal man selvfølgelig benytte det. Regressionen går som regel galt, hvis man forsøger at fitte direkte til selve årstallene, fordi man jo så involverer eksponetialfunktioner af meget store argumenter, og man forsøger at bestemme en konstant, der relaterer til forhold 2000 år tilbage i tiden. Konstanten b er jo modellens bud på forholdene til tiden t = 0 . Ting går altid galt, hvis man forholder sig ukritisk til dem.


Svar #7
09. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Kunne ikke lade være at grine "man forsøger at bestemme en konstant, der relaterer til forhold 2000 år tilbage i tiden"

Men jeg er ret overrasket over, at hvis man bruger selve årstallene i regressionen får man:

a = 1,4702
b= 1,87505 * 10-334

Hvis vi løser spørgsmål b) fås: 400= 1,87505 * 10-334 * 1,4702t --> t = 2009,42 

Hvilket jo faktisk er det samme :-) 

Godt nok, bliver svaret på spørgsmål 1, en del andreledes ..


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Som nævnt er det ikke alle regressionsalgoritmer, der vil håndtere det korrekt.

Så mangler du bare at korrigere spm b) første delspørgsmål, se #5.


Svar #9
09. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Men som udgangspunkt - som du også er inde på i #6 - , skal jeg anvende regressionen med tallene 0,1,2 .. når opgaven beskriver at er bestemt årstal bestemt til tiden t=0 - ikke ?
 

Man ville ikke gøre dette i nogle andre situtationer mht. en regression, af denne opgavetype?


Brugbart svar (2)

Svar #10
09. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Genlæs svaret i #6. Man benytter den vejledning og de angivelser, der er specificeret i opgavens tekst.


Skriv et svar til: Variabelsammenhænge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.