Matematik

Differentialligninger

15. maj 2012 af elissa92

Håber lidt, jeg kan få hjælp..

Bestem de funktioner h(t), der beskriver vandhøjden i beholderen, som funktion af tiden for forskellige udformninger af beholderen, idet h(t) skal bestemmes for mindst tre forskellige beholdere, valgt blandt følgende: Cylinderformet, kegleformet og paraboloideformet. I alle tilfældene skal volumenet af beholderne være 10 liter, og værdien af k sættes i alle de valgte tilfælde k = 8. Denne værdi forudsætter, at der som længdeenhed benyttes cm.

Opg. 1 spm. a løses i hånden.
Cylinderens radius er 10 cm og keglen er 20 cm høj.

Jeg er i gang med cylinderen nu.

V = pi * r2 * h

10000 = pi * 102 * h <=> h = 100/pi

Jeg finder A(h)

A(h) = pi * r2 <=> A(h) = pi * 102 <=> A(h) = 100* pi

Jeg insætter i ligningen, som er opgivet i opgaven:

dh/dt = -k * √(h) / A(h)

h' = -8 * √(100/pi) / 314,16

Men jeg ved ikke, hvordan jeg skal komme videre.

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2012 af NejTilSvampe

jeg forstår ikke helt hvad "k" er.


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. maj 2012 af peter lind

Jeg tror du har misforstået opgaven. Du har ikke skrevet den fuldt ud men jeg tror at det h, der indgår i differentialligningen  er højden af vandet og ikke højden af cylinderen.  Du skal derfor beholde det kvrod(h). Det bliver så en differentialligning, der kan løses ved brug af separation af variable eller evt. et CAS værktøj


Svar #3
15. maj 2012 af elissa92

Det er det ogå #2

Skal jeg så skrive:

h' = -8 * √(h) / 314,16   ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. maj 2012 af NejTilSvampe

#3 - du skal skrive hele opgavebeskrivelsen op.

Du nævner en konstant k = 8 , hvad er det ??

Du nævner en funktion h(t) som er afhængig af tiden, men på intet andet tidspunkt giver du nogen oplysninger der handler om tid.. Du har højst sandsynligt fået noget at vide omkring hvor hurtigt vandet hældes i beholderen eller noget lignende.


Svar #5
15. maj 2012 af elissa92

Så er opgagen uploadet :)

Vedhæftet fil:projekt.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. maj 2012 af peter lind

Så gættede jeg rigtig. h er væskehøjden ikke højden af cylinderen. For cylinderen men ikke for de andre beholdere, er A uafhængig af h så den givne differentialligning bliver

dh/dt = -8*kvrod(h)/A hvor A er arealet af tværsnittet af cylinderen


Svar #7
15. maj 2012 af elissa92

Det er en sammensat differentialligning, jeg skal løse, ik?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. maj 2012 af NejTilSvampe

#7 - Du skal bare separere variablerne . 

Del med kvrod(h) på begge sider.


Svar #9
16. maj 2012 af elissa92

Okay, nu har jeg prøvet - er det rigtigt? :)

Vedhæftet fil:mathjælp.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. maj 2012 af peter lind

∫hdh =  h-½+1/(-½+1) + konstant = 2*h½ + konstant

Du skal også finde h som funktion af tiden samt indsætte grænsebetingelsen 10l til tiden t =0


Svar #11
16. maj 2012 af elissa92

Nårh, jo.. + konstant..

Altså nu får jeg:

2h1,5 + c = -2/(25*π) * t   

Men hvordan finder jeg h som funktion af tiden?


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. maj 2012 af peter lind

Det er ikke rigtigt Venstre sider er 2*h½ + c som angivet i #10. Det er mere praktisk at smide konstanten over på højre side så du får 2h½ = -2/(25*π) * t+c

c finder du af at for t = 0 er rumfanget  10 l.

h finder du ved at kvadrere resultatet


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Du skal jo isolere h først .. Divider med 2 og opløft med 1/(1/2) på hver sider.


Svar #14
16. maj 2012 af elissa92

2h½ = -2/(25*π) * t+c

så gør jeg:

2h½ = -2/(25*π) * 0+c

Jeg forstod ikke helt, hvad jeg skal indsætte i h :/


Svar #15
16. maj 2012 af elissa92

Er det ikke 100/π , jeg skal indsætte for h?

 


Brugbart svar (0)

Svar #16
16. maj 2012 af peter lind

#15 ja


Svar #17
16. maj 2012 af elissa92

Så får jeg c = 359,17

Hvad gør jeg så?


Brugbart svar (0)

Svar #18
16. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Bestemme en funktion for h af t, hvad ellers????


Brugbart svar (0)

Svar #19
16. maj 2012 af peter lind

kvadrer den fremkomne ligning og dividerer med 4


Svar #20
16. maj 2012 af elissa92

2h½ = -2/(25*π) * t+ 359,17 

Skal jeg så isolere f eller h? Jeg er lidt lost


Forrige 1 2 3 4 Næste

Der er 61 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.