Matematik

Dårlig til hovedregning

17. maj 2012 af HrQuantum (Slettet)

Hej derude.

Idag er det første gang i mit liv, jeg tænker på at gange 2 tal af 2 decimaler sammen i hovedet.

Det ser umiddelbart ud til.. at jeg stinker til det.

Er det noget man kan træne?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. maj 2012 af SuneChr

Ja, det kan man, og det kræver koncentration og teknik.

1,98·6,47

Glem kommaerne, men husk de fire decimaler til sidst.

198·647

(200 - 2)·(650 - 3)

200·650 - (200·3 + 2·650) + 6

130'000 - 1'900 + 6

130'000 - 2'000 + 100 + 6

128'106

12,8106

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. maj 2012 af hesch (Slettet)

Der findes mange "tricks" her:

http://www.youtube.com/results?search_query=mathematics+tricks&oq=mathematic&aq=6&aqi=g10&aql=&gs_l=youtube.1.6.0l10.5458.10306.0.17244.10.7.0.3.3.0.103.622.5j2.7.0...0.0.__zjSGQJiGY

For mange år siden fandtes der en bog skrevet af en "Trachtenberg". Han konstruerede egentlig mekaniske regnemaskiner, kasseapparater, osv., men var jøde og havnede i koncentrationslejr. Her arbejdede han videre med sin ciffretekniske viden, og udviklede hovedregningsmetoder. Bl.a. "9-prøven" ved multiplikation og division er udviklet af ham. Måske en antik boghandel ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Ja. Din hjerne.

Samme eksempel som i #1

1.98·6.47 = 0.99·2·6.47 = (1 - 0.01)·2·(6.5 - 0.3)

                                       = (1 - 0.01)·(13 - 0.06) = (1·13 - 0.06) + (-0.01·13 + 0.01·0.06)

                                                                            = 13 - 0.06 - 0.13 + 0.006    = 12.8106

0.01·0.06 = 0.001·(1·6) = 0.006


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Her kan man læse mere om Trachtenberg og de systemer, han udviklede til hurtig og effektiv hovedregning

http://en.wikipedia.org/wiki/Trachtenberg_system

Jeg tvivler dog på, at 9-prøven har sin oprindelse hos Trachtenberg.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2012 af SuneChr

Jeg tror også, det er vigtigt selv at konstruere sine personlige teknikker. Vi har alle vor egen måde at sætte ting i system på, dér hvor vi husker bedst. Man kan lade sig inspirere af færdige systemer og afprøve og tage til sig. Man kan jo i begyndelsen notere mellemregninger, og efterhånden som man rutineres, kan man helt slippe dem. En ting er jeg overbevist om: at jo mere man overlader sine (lettere) udregninger til elektroniske kalkulatorer, desto mere sløver man sine færdigheder i hovedregning. At be' lommeregneren udregne  2·3·4·5 er kun CO2 fråds. Kom endelig med flere indlæg, jeg vil gerne selv blive bedre på området.

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. maj 2012 af mathon

 

     1,98·6,47 = 198·10-2·647·10-2 = (198·647)·10-4 =


                                        (200-2) · 647 ·10-4

                                                     (129400 - 1294)·10-4

                                        (129400 - 1300 + 6)·10-4

                                        (128100 + 6)·10-4

                                                     128106·10-4 = 12,8106


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. maj 2012 af mette48 (Slettet)

Først og fremmest skal du træne tabellerne frem og tilbage. Både den lille tabel og den store (11-20 tabellen).


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. maj 2012 af Andreww (Slettet)

Men hovedregning og udregninger på papir er jo også to forskellige ting. Det er flot hvis man kan klare ovenstående eksempler i hovedet, uden at nedskrive det på papir!


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. maj 2012 af mathon

           ...med hurtige små opdelingsnotater


Svar #10
18. maj 2012 af HrQuantum (Slettet)

Jeg kender skam mange tricks i forvejen -  Jeg har bare ingen imaginær tavle at skrive ned på :(


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man plejer at skrive det bag øret.


Svar #12
18. maj 2012 af HrQuantum (Slettet)

#11

Det er bare lidt svært hvis det er for mange lange tal /:


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. maj 2012 af SuneChr

# 12  Med lidt store ører går det nok.     (Smil).

Hvordan kan I dog regne/huske dette  # 3 og # 6 ?


Skriv et svar til: Dårlig til hovedregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.