Matematik

Differentialeligninger

26. maj 2012 af wtd (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg kan ikke løse følgende opgave. Håber et klogt hoved derude kan hjælpe!

Undersøg, om f(x) = x * ln(x) - x +1   er en løsning til differentialligningen dy/dx = y + x -1 / x

 

Jeg kommer frem til løsningen:

1 * 1/x -1 = ln(x),   altså at f(x) ikke er en løsning til differentialligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Huske at differentiere f(x) ved hjælp af produktreglen. Funktionerne har været løsninger i samtlige de opgaver, jeg har regnet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2012 af nielsenHTX

kommer an på om du mener dy/dx = (y + x -1) / x  eller det du har skrevet.

(er det den jeg skrev, så er det en løsning)

Det kunne tyde på du har differentieret forkert.

f '(x)= x·(ln(x))'+(x)'·ln(x)-(x)'-(1)'=1+ln(x)-1=ln(x)

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

f '(x) = 1*ln(x) + x*1/x = ln(x)

Indsæt på højre og venstre side, og du vil få at f(x) er løsning


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2012 af peter lind

Hvad har du gjort ?

Du skal finde f'(x) Hvad har du fået det til ?

Du skal erstatte y med f(x) på højre side . Hvad har du fået det til ?

Har du skrevet det rigtigt op ? Jeg kan ikke se at f'(x) indeholder noget led med 1/x


Svar #5
26. maj 2012 af wtd (Slettet)

Jeg differentierede forkert. Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Differentialeligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.