Fysik

Hjælp til fysik - Kredsløb

29. august 2005 af KickAzz (Slettet)
Jeg har brug for hjælp til denne opgave:

Link til kredsløb: http://www.yuhuu.dk/ve3a.jpg

"I den skitserede opstilling er A en resistor med resistansen 4 W. B og C er variable resistorer. Først er B og C indstillet så de har resistanserne RB = 5,00 W og RC = 7,20 W. Spændingsforskellen mel-lem P og Q er 6,00V."

*******************************************

a) Vis, at den i opstillingen afsatte effekt er på 9,00W:

Til at bestemme den afsatte effekt P, bruges formlen:

P = U^2 / R

Erstatningsresistansen R gennem kredsløbet skal først beregnes. Da der er tale om en parallelfor-bindelse, skal erstatningsresistansen RAB+C beregnes ved brug af formlen:

1/R = 1/R1 + 1/R2

Beregning af erstatningsresistansen RAB+C:

1/R = 1/RAB + 1/RC <=> R = 1/((1/RAB)+(1/RC)) = 1/((1/4ohm+5ohm)+(1/7,20ohm)) = 4ohm

Nu kan den afsatte effekt i kredsløbet beregnes:

P = U^2 / R = (6V)^2 / 4ohm = 9,00W

*******************************************

b) Beregning af den effekt der afsættes i A:

I en serieforbindelse er effekten hele tiden den samme, hvorfor effekten der afsættes i A, må være lig effekten, der afsættes i RAB:

P = U^2 / R = (6,00V)^2 / (4ohm + 5ohm) = 4,00W
*******************************************

RB og RC ændres, så effekten i A er 4,50W. Effekten, der afsættes i hele opstillingen er stadig 9,00W, ligesom spændingsforskellen mellem P og Q er uændret 6,00V.

c) Find RB og RC:

Først findes resistansen RB:
P = U^2/RAB = = (6,00V)^2/RAB = 4,50W <=> RAB = (6,00V)^2 / 4,50W = 8ohm

Da vi ved, at RA hele tiden er 4,00 W, og RAB er en serieforbindelse, må RB være:
RAB = RA + RB <=> RB = RAB - RA = 8ohm - 4 ohm = 4 ohm

Nu mangler vi at finde RC. Vi ved at effekten, der afsættes i hele opstillingen er 9,00W. Da der er tale om en parallelforbindelse, hvor der bliver afsat 4,50W i A, må der også blive afsat 4,50W i C. Dvs. at resistansen i RC er:
P = U^2/R <=> R = U^2/P = (6,00V)^2/4,5W = 8 ohm

Dette kan også bestemmes på en anden måde. Da effekten i kredsløbet og spændingsforskellen mellem P og Q forbliver uændret, må erstatningsresistansen RAB+C forsat være:
P = U^2 / (RAB+C) <=> RAB+C = U^2/P = (6,00V)^2/ 9W = 4ohm

Nu kan RC bestemmes:

1/(RAB+C) = 1/RAB + 1/RC <=> RC = 1/((1/(RAB+C))-(1/RAB)) = 1/((1/4ohm)-(1/8ohm)) = 8 ohm

*******************************************

Hvis jeg kunne få en til at regne opgaverne efter, og se om de er udregnet korrekt, så ville jeg være meget taknemmelig.

Det største problem er, at min lærer i dag sagde, at man for at kunne regne disse opgaver, skulle finde strømstyrken først. Jeg kan imidlertid ikke se hvorfor det skulle være nødvendigt.

Mvh

Peter

Svar #1
29. august 2005 af KickAzz (Slettet)

Rettelse:

"I den skitserede opstilling er A en resistor med resistansen 4 W. B og C er variable resistorer. Først er B og C indstillet så de har resistanserne RB = 5,00 W og RC = 7,20 W. Spændingsforskellen mel-lem P og Q er 6,00V."

Rettes til:

"I den skitserede opstilling er A en resistor med resistansen 4 ohm. B og C er variable resistorer. Først er B og C indstillet så de har resistanserne RB = 5,00 ohm og RC = 7,20 ohm. Spændingsforskellen mellem P og Q er 6,00V."

Af en eller anden grund blev ohm-symbolet lavet om til W, da jeg kopierede.

Svar #2
29. august 2005 af KickAzz (Slettet)

Op!

Svar #3
29. august 2005 af KickAzz (Slettet)

Jeg opper den lige igen.

Svar #4
29. august 2005 af KickAzz (Slettet)

Slet ingen, der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. august 2005 af Epsilon (Slettet)

Resistans måles i enheden ohm (watt, W, er enhed for effekt).

ad a)
Korrekt.

ad b)-c)
" Det største problem er, at min lærer i dag sagde, at man for at kunne regne disse opgaver, skulle finde strømstyrken først. Jeg kan imidlertid ikke se hvorfor det skulle være nødvendigt. "

Det får du så at vide. Den afsatte effekt i resistor A er _ikke_ lig den afsatte effekt i seriekoblingen AB, som du ellers skriver. Der afsættes energi i _begge_ resistorer. Kun strømstyrken gennem A og B er den samme (serieforbindelse).

ad b)
Beregn strømstyrken I i kredsløbet. Eftersom du kender erstatningsresistansen, er dette let gjort. Alternativ: brug effektværdien fra a) i P = U*I og beregn I deraf.

Den afsatte effekt i resistor A er

P_A = (R_A)*(I_AB)^2

hvor I_AB er strømstyrken gennem seriekoblingen, og den kan du beregne!

ad c)
Nu er såvel R_B som R_C ukendt. Følgende vides:

P_A = 4,50W, R_A = 4,00ohm

Dette er tilstrækkeligt til at beregne den nye værdi af strømstyrken I_AB og dermed, eftersom U_AB = 6,00V, at beregne den nye værdi af R_B.

Beregning af den nye værdi af R_C er overkommelig. Husk, at strømstyrken I i kredsløbet er uændret!

//Singularity

Svar #6
30. august 2005 af KickAzz (Slettet)

Okay. Vil du tjekke om det er rigtigt nu:

b)

Først findes strømstyrken i kredsløbet:
U = R * I <=> I = U/R = 6V / 4ohm = 1,5A

I_AB = U/(R_AB) = 6V / 9ohm = 0,666...A

P_A = R_A * I_AB^2 = 4ohm * (0,666 A)^2 = 1,777...W


c)

I_AB = 0,666... A

R_B = (U_AB)/(I_AB) = 6V / 0,666... A = 9 ohm

U_AB+C = R_AB+C * I_AB+C <=> R_AB+C = (U_AB+C) / I_AB+C = 6V / 1,5A = 4 ohm

1 / (R_AB+C) = 1 / (R_AB) + 1 / (R_C) <=> R_C = 1 / ((1/R_AB+C)-(1/R_AB)) = 1 / ((1/4ohm)-(1/(4ohm+9ohm)) = 5,777... ohm


Er dette korrekt?

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. august 2005 af Epsilon (Slettet)

#6:

ad b)
Korrekt

ad c)
Der er stadigvæk problemer. Strømstyrken I_AB kan ikke være uændret i forhold til spørgsmål b), eftersom resistansen R_B nu er ændret, mens R_A er konstant. Kun strømstyrken I i hele kredsen er uændret, eftersom den samlede afsatte elektriske effekt P og spændingsfaldet U over hele koblingen er uændret.

Regn spørgsmål c) endnu engang.

//Singularity

Svar #8
30. august 2005 af KickAzz (Slettet)

Ja jeg var lige ved at skrive et indlæg. 2 sek så kommer jeg med en mulig løsning.

Svar #9
30. august 2005 af KickAzz (Slettet)

c):

I_AB = sqrt(P_A / R_A) = sqrt(4,5W / 4ohm) = 1,06066A

U = R_B * I_AB <=> R_B = U / I_AB = 6V / 1,06066A = 5,657 ohm

Er dette korrekt?

Til beregning af R_C er jeg lidt i tvivl om fremgangsmåden.

R_C = 1 / ( (1/R_AB+C)- (1/R_AB)) = 1 / ( (1/4ohm)- (1/4ohm+5,657ohm)) = 6,828 ohm

Er dette korrekt?

Ved parallelforbindelser er I = I_1 + I_2

Derfor må strømstyrken (I_2) gennem R_C være:

I_2 = I - I_1 = 1,5A - 1,06066A = 0,43934A

R_C kan nu beregnes:
R_C = U/I_C = 6V / 0,43934A = 13,657 ohm

Jeg er næsten sikker på at nedenstående beregning er forkert, og resultatet 6,828 ohm er korrekt. Men jeg kan ikke lige forstå hvorfor.

Mvh

Peter

Brugbart svar (0)

Svar #10
30. august 2005 af Epsilon (Slettet)

#9: Den sidste beregning af R_C er den korrekte (I = I_AB + I_C er en direkte anvendelse af Kirchhoffs løkkeregel).

Beregningen af R_B er forkert, og denne resulterer derfor i en forkert værdi for R_C. Husk nu, at resistorerne A og B er seriekoblede, så spændingsfaldet U = 6,00V ligger over _hele_ koblingen; ikke over resistoren B.

Kom med ét eller flere begrundede forslag til beregning af resistansen R_B.

//Singularity

Svar #11
30. august 2005 af KickAzz (Slettet)

Jeg tror jeg forstår det nu:

I_AB = sqrt(P_A / R_A) = sqrt(4,5W / 4ohm) = 1,06066A

U = R_AB * I_AB <=> R_AB = U / I_AB = 6V / 1,06066A = 5,657 ohm

R_AB er en serie, hvorfor R_B må være:

R_B = R_AB - R_A = 5,657 ohm - 4 ohm = 1,657 ohm

Nu giver R_C det samme uanset hvilken af de to fremgangsmåder, der benyttes:

R_C = 1 / ( (1/R_AB+C)- (1/R_AB)) = 1 / ( (1/4ohm)- (1/5,657ohm)) = 13,657 ohm

R_C = U/I_C = 6V / 0,43934A = 13,657 ohm


Er du enig i dette?

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #12
30. august 2005 af Epsilon (Slettet)

#11: Ja, lige præcis. Afrunding af resultater til korrekt antal betydende cifre må du selv foretage.

//Singularity

Svar #13
30. august 2005 af KickAzz (Slettet)

Ja, naturligvis. Det var bare ikke lige så væsentligt i første omgang. Endnu en gang tak for din hjælp :)

Mvh
Peter

Skriv et svar til: Hjælp til fysik - Kredsløb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.