Matematik
Udledning af legendrepolynomierne
Legendres ligning lyder:
(1-x2)y'' - 2xy' 0 l(l+1)y = 0 (1)
Man kan finde løsninger ved at antage følgende superposition er en løsning:
y = Σanxn (2) , hvor summen løber fra 0 til ∞
Sætter vi (2) ind i (1) fås:
∑[n(n-1)anxn-2-n(n-1)anxn - 2nanxn +
l(l+1)anxn = 0
Og ved at lave nogle manipulationer omskrives dette til:
∑[(n+2)(n+1)an+2 - (n(n+1)-l(l+1))an]xn = 0
Jeg har understreget den første del, fordi jeg simpelthen ikke forstår denne her omskrivning. Hvordan er vi nået frem til an+2 og hvor blev vores xn-2 af?
Svar #1
01. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)
Det er vigtigt at angive grænserne omhyggeligt for summationstegnene.
Legendre's differentialligning er
(1-x2)y'' - 2xy' + k(k+1)y = 0
hvor jeg har brugt k i stedet for l for at lette læsningen.
Indsættes y = ∑∞n=0 anxn i differentialligningen fås
(1 -x2)·∑∞n=2 n·(n-1)·anxn-2 -2x·∑∞n=1 n·anxn-1 + k(k+1)·∑∞n=0 anxn = 0 , eller
∑∞n=0 (n+1)·(n+2)·an+2xn - ∑∞n=2 n·(n-1)·anxn -2·∑∞n=1 n·anxn + k(k+1)·∑∞n=0 anxn = 0 ,
dvs for n ≥ 2 skal koefficienterne opfylde
(n+1)·(n+2)·an+2 -(n(n-1) + 2n)·an + k(k+1)an = 0 , eller
(n+1)·(n+2)·an+2 - (n(n+1) -k(k+1))an = 0
I den sidste linie med summationer skiftes der bl.a. fra at summere fra n = 2, til n = 0 ved at omdøbe n til n+2 .
Skriv et svar til: Udledning af legendrepolynomierne
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
