Fysik

sammenhæng

02. juni 2012 af tony tango (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvis nogen af jer kloge hoveder inden for fysik kan hjælpe mig med at finde en sammenhæng mellem eksperimentet "afstandkvadratloven" og atombombens virkning, ville det være en stor hjælp! :)

er det nogen med at når bomben eksploderer så udsender radioaktiv stråling i alle retninger, og intensiteten af denne radioaktiv stråling vil så aftage jo længere den kommer...


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2012 af peter lind

jeg kan ikke se at afstandskvadratloven har relevans for atombomben. Loven gælder for stråling i det tomme rum og man sprænger normalt ikke en atombombe i det tomme rum. Atombomben frigører flere former for stråling og hvor meget strålingen vil blive påvirket af stof i omgivelserne er afhængig af omgivelserne. Loven  kan bruges for neutrinoerne; men det er nok mindre interessant. Desuden udvikles der en enorm mængde varmeenergi, hvilket i virkeligheden er den vigtigske effekt i hvert fald på kort sigt. Udbredelsen af varmeenergi har ikke noget med den afstandslov at gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juni 2012 af tanjapeder (Slettet)

altså når bomben springer så udsendes der stråling i alle retningen. og det må jo stemme overens med afstandkvadratloven. du ska sikkert op i AT eksamen og kigger på hvad konsekvensen af atombomben er: denne bombe adskiller sig fra de andre bomber ved at den udsender radioaktive stråling som er skadeligt. i denne forbindelse kan du inddrage afstandkvadratloven ved at sige når bomben sprang over hiroshima så blev der udsendt strpling i alle retningen og folk tæt på det område blev påvirket af stråling og dermed, i værste fald, mistede livet. er det ikke sammenhæng nok?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2012 af Annegrette (Slettet)

Jeg indrager i min fremlæggelse om atombombingerne både forsøget med afstandskvadratloven og et forsøg, der viser at gammastråling aftager med tykkelsen af bly. Jeg anvender disse forsøg til at vise, hvordan man kan beskytte sig i tilfælde af "atomkrig". Man skal altså fjerne sig fra kilden eller omgive sig med en absorber som f.eks. bly, jord og beton. 


Svar #4
02. juni 2012 af tony tango (Slettet)

så der er sammenhæng i det. super! tak for hjælpen folks! :) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. juni 2012 af peter lind

#3 At du medtager disse forsøg er ikke det samme som at det er relevant for selve atombomben. Det kan være relevant i den forbindelse at snakke om beskyttelse og der er absorbtionen relevant; men der falder intensiteten som funktion af tykkelsen eksponentiel og følger altså ikke kvadratloven.

Det der kommer ud af en atombombe er så komplekst at det ikke kan beskrives på den måde. Det der kommer ud af den ud over energien er neutrinoer, gammastråling, betastråling, alfastråling, neutroner og andre radioaktive partikler. Neutrinoernes vekselvirkning er så svage at man kan regne med at de følger kvadratloven; men det gælder ikke de andre former for strålingen. De radioaktive stoffer der bliver frigjort følger den storm, der udvikler sig og henfalder så på et eller andet tidspunkt. Deres henfaldstider kan være så kort at de ikke når ret langt; men henfaldstiderne kan også være flere år, så man har radioaktiv stråling på stedet lang tid efter.


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. juni 2012 af tanjapeder (Slettet)

#5 den gammastråling der bliver udsendt- følger den ikke kvadratloven så? og hvorfor ikk? når bomben springer så udsender den vel stråling som gammakilden gør under forsøget "afstandskvadratloven"?


Skriv et svar til: sammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.